Direktlänk till inlägg 22 juni 2016

Raring och Favorit

Av Siv Aksila - 22 juni 2016 21:30

Jag gillar olika. Under den ena socken står det Raring och under den andra Favorit. Raring hade en gång en kompis men den kompisen la av i förtid, samma sak gäller för Favorit. Texten underlättar sorteringen efter tvätt. Eftersom kompisarna lagt av gör jag som jag brukar, sorterar ihop två uddasockor för att få ett helt par.

Tjejsockor säljs i förpackningar där varje par har sin färg. Det var mycket irriterande tills den här trenden med att gilla olika slog igenom. Nu är det mer acceptabelt att ha en röd och vitrandig socka på den ena foten och en blå och vitrandig på den andra, eller Musse Pigg på den ena och Kalle Anka på den andra. Under många år använde jag jeanssockor. De höll. De var varma. Men de tillverkas inte i min storlek längre.

Varför måste tjejsockor vara tunna och skrikiga? Varför ska inte kvinnofötter få lite värme? För att vi ökar fabrikanternas inkomster genom att bära strumpbyxor under? Och varför gör vi det? För att sockorna är för kalla.  Och när jag ändå är på det griniga humöret – varför klarar inte sockor för kvinnor och strumpbyxor av lika många tvättar som killarnas underkallingar och sockor?

Själv gillar jag neutrala sockor. Sockor som inte skriker ut sin existens i utrymmet mellan skorna och byxorna. Raring och Favorit uppfyller det kriteriet. De är mörkblå och texten syns inte, de går med andra ord att diskret kombinera med varandra.

Men här, på Lilla Trollören, spelar det ingen roll och det var det texten skulle handla om. Här går vi i kasskläderna. Kläder som borde ha hamnat på en återvinningsstation för textilier som i praktiken inte finns. Jag tror på det här med återvinning av textilfibrer när jag här talas om att det faktiskt utförs. Kläder slits inte ut längre. De kastas och bränns eller skickas för fortsatt användning via en secondhandaffär.

Undantag finns, vem som helst kan felbedöma ett plagg, men jag sliter i princip ut mina kläder, och det har jag alltid gjort. Jag blev smått irriterad på Heikki när han insisterade på att mina resterödströjor, skulle till Lilla Trollören när det blev hål under ärmarna. De är som skönast då. Resultatet blev att jag slutade köpa dem.

Runt 1965 köpte mamma en vit regnjacka till mig. När min tillvaro på Lilla Trollören tog fart, runt 1989 hamnade den där. När gummiytan inte längre gick att få ren och möglet tagit över insidan, runt 2010 gick en epok i graven och den hamnade i brännugnen. Mitt just nu äldsta plagg är två tröjor köpta på åttiotalet. Då kom de inte till användning, jag var frusen på den tiden och de var inte tillräckligt täta, nu när jag är varm av mig uppskattar jag att vinden tar sig igenom fibrerna. Jag älskar dem.

När plaggen tappat färgerna, förlorat formen, eller av någon annan orsak måste sorteras bort hamnar de på Lilla Trollören för att sedan kastas. Vi förvarar dem i en stor plastlåda – för att inte mössen skall bli intresserade – och de räcker till. Mitt problem är trosor. För att kunna tillbringa tre veckor på ön skulle jag behöva en hel resväska enbart med trosor. I stället sköljer jag upp dem, och det hade varit bra med kasstrosor, men eftersom min garderob alltid är välförsett med trosor, liksom sockor, finns det sällan några kasstrosor att ta till ön.  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Söndag 15 dec 14:38


    "En svag uppmaning kommer inte förstås av världen där utanför. Det kommer att skicka budskapet att vi inte lyssnar på vetenskapen," sa Norges miljöminister Ola Elvestuen enligt SVD innan han lämnade klimatförhandlingarna i Madrid.   Inte...

Av Siv Aksila - Lördag 14 dec 18:40


  Jag sitter här och funderar över Sudan och EU:s migrationshantering. Inte intresserad? Det borde du vara – särskilt om du vill att Sverige stoppar invandringen. Människors behov av en anständig framtid försvinner inte genom att vi sätter up...

Av Siv Aksila - Måndag 9 dec 15:35


  Knäppt. Helknäppt i kubik. Var avsikten att vi skulle öka utsläppet av koldioxid? I så fall har jag missuppfattat alltsammans! Men det är tydligen vad mänskligheten tänker göra… Jag ska inte ge mig in på att förklara hur australiensar...

Av Siv Aksila - Torsdag 5 dec 11:55


  Gatan utanför lägenhetsfönstret ligger lika grå och öde som igår, men isen har smält undan så nu behöver inte kommunen sanda. En inbesparing i sann Puustinenanda, får man förmoda. Varför sanda när isen smälter bort? Den kommer att göra det ännu ...

Av Siv Aksila - Onsdag 4 dec 17:10


  Ljuset lyser med sin frånvaro. Vintermörkret faller tungt över Eskilstunas gator. Min man har just riggat upp vår nya balkongbelysning. En smula färg i allt det gråa. Hos oss, som överallt annars, har ledbelysningen tagit över. Det betyder fle...

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se