Direktlänk till inlägg 17 december 2018

Decembermörker

Av Siv Aksila - 17 december 2018 11:23

 

Måndag i december. Snön gör dagen ljusare. En hjullastare föste undan två av de tre centimeter snö som kom i natt och nu är vägbanan blixthal.

Isabella Löwin sitter i TV-studion och beklagar att Sverige tyvärr inte kunde utlova det stöd till de fattiga länderna som var tänkt, vid klimatmötet i Katowice därför att riksdagen drivit igenom en budget med helt andra incitament. Det är att likna vid förräderi mot mänskligheten.

Under 2017 såldes vapen för 360 miljarder kronor. En ökning med 40% på femton år. USA leder ligan, Ryssland ökar sin potential. Trump vägrar att vidta minsta åtgärd mot Saudiarabien med motiveringen att det kan kosta amerikanska jobb. Klimatförändringarna ökar motsättningarna. Ökar risken för konflikter.

Pengarna styr. Som vanligt.

Flygskatten ska bort. Det ska bli billigare för de som har råd att åka tåg, att välja flyget. Övriga får stanna hemma. Nöja sig med att vara klimatsmarta och ta tramphojarna till jobbet. Den som inte har råd att flyga till Thailand har troligen inte råd att köpa elcykel heller, med eller utan bidrag.

Storbanker har hjälpt till att försnilla skattemedel med hjälp av något som kallas cumex. Pengar som kunde ha gått till att finansiera omställningen för de fattiga länderna.

Om vi fortsätter som hittills kan det bli sex grader varmare i Sörmland. Nederbörden blir ojämnare, skyfallen fler. Vattennivån kommer att stiga med sju decimeter till sekelskiftet.

Om världens länder gör vad de lovat och håller gränsen på 1,5% klarar sig Sörmlänningarna med en tregradig temperaturhöjning.

Men det är egentligen ingen som vet hur. Flygskatten minskar inte flygandet. Och om vi tankar planen med biobränsle räcker inte åkermarken till att producera föda.

Forskning pågår. Tekniska framsteg görs. Men det tar alldeles för lång tid. Dessutom är det ingen som skrotar vare sig den existerande bilparken eller den existerande flygplansparken för att det kommer nya och bättre alternativ.

Hur tänker de redan rika? Samlar de pengar för att barnbarnen ska kunna flytta till Proxima B när planeten jorden inte längre är beboelig? Vore det inte bättre att försöka göra det möjligt för dem att stanna kvar?

När allt kommer omkring kan ingen ta med sig pengarna till livet efter döden. Om det nu finns.

Och du – som varken kan åka iväg över helgerna eller köpa all mat och alla julklappar du skulle vilja – du är en klimathjälte.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Söndag 15 dec 14:38


    "En svag uppmaning kommer inte förstås av världen där utanför. Det kommer att skicka budskapet att vi inte lyssnar på vetenskapen," sa Norges miljöminister Ola Elvestuen enligt SVD innan han lämnade klimatförhandlingarna i Madrid.   Inte...

Av Siv Aksila - Lördag 14 dec 18:40


  Jag sitter här och funderar över Sudan och EU:s migrationshantering. Inte intresserad? Det borde du vara – särskilt om du vill att Sverige stoppar invandringen. Människors behov av en anständig framtid försvinner inte genom att vi sätter up...

Av Siv Aksila - Måndag 9 dec 15:35


  Knäppt. Helknäppt i kubik. Var avsikten att vi skulle öka utsläppet av koldioxid? I så fall har jag missuppfattat alltsammans! Men det är tydligen vad mänskligheten tänker göra… Jag ska inte ge mig in på att förklara hur australiensar...

Av Siv Aksila - Torsdag 5 dec 11:55


  Gatan utanför lägenhetsfönstret ligger lika grå och öde som igår, men isen har smält undan så nu behöver inte kommunen sanda. En inbesparing i sann Puustinenanda, får man förmoda. Varför sanda när isen smälter bort? Den kommer att göra det ännu ...

Av Siv Aksila - Onsdag 4 dec 17:10


  Ljuset lyser med sin frånvaro. Vintermörkret faller tungt över Eskilstunas gator. Min man har just riggat upp vår nya balkongbelysning. En smula färg i allt det gråa. Hos oss, som överallt annars, har ledbelysningen tagit över. Det betyder fle...

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se