Direktlänk till inlägg 18 april 2019

Hit och dit, fram och tillbaka

Av Siv Aksila - Torsdag 18 april 19:28

 

Transporter. De utgör ett problem. Ett mindre problem i tättbebyggda områden som Stockholm eller Eskilstuna, där cykelbud kan leverera hämtmaten, men det fungerar inte i Norrlands inre inland. Det måste vi inse och göra något åt.

Luftskepp? Biobränsle? Utsläppsrätter för flyget? Klimatkompensering? Alltsammans behövs. Är en del av lösningen men inte hela lösningen. Inte för Norrlands inre inland.

Elbilstillverkningen går på sparlåga. Produktionen av batterier är en flaskhals. De räcker inte till. Det har startats alldeles för få batterifabriker. Varför? För att det krävs el för att göra batterier och den ska vara fossilfri. För att produktionen av metallerna, som t ex kobolt, sker med hjälp av barnarbete, och för att det finns miljöproblem som ingen vill tala om.

Nattåg? Tillverkas inte längre. Tåg är dessutom bundna vid spårsträckor, kan inte gena utan kräver byten, även när de når en deldistans mitt i natten. Dessutom är trafiken privatiserad vilket gör att den resande är beroende av flera marknadsaktörer, vilket i sin tur ställer krav på samarbete. Både Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren har lovat att de ska åka tåg till Bryssel. Räcker de där 250 miljonerna som nu satsas på nattåg till att få ner EU-parlamentarikerna till Bryssel?

De tunga frakterna måste gå med järnväg – anläggningarna behöver byggas ut och få det underhåll som krävs – eller med fartyg som helst drivs fossilfritt. Vi har en bit dit.

Den planerade Fehmarn Bält-förbindelsen kommer, liksom eventuella nattåg, att underlätta transporterna ner mot kontinenten men hjälper inte den som behöver komma till jobbet i svensk glesbygd.

Systemet vi har nu, med många olika aktörer som transporterar varor i lastbil, är ineffektivt och leder till alldeles för stora utsläpp av koldioxid. Biobränslen? Eldrivna lastbilar? Ingendera är den slutliga eller den bästa lösningen. Om vi ska fortsätta med den ordningen som råder – att Pågens säljer bröd inte bara i Sverige utan också i Finland, att Polarbröd säljs från Norrland till Skåne, att Valios yoghurt och smör konkurrerar med Arlas – så måste vi lägga en hel del möda på att effektivisera transporterna.

EU:s lagstiftning kräver att tunga fordon måste minska sina utsläpp av koldioxid med 20% till 2025 och med 35% till 2030. Behöver jag säga att det inte räcker för att nå upp till Parisavtalet?

EU-kommissionen, parlamentet och ministerrådet har enats om att minska utsläppen från bilar och lätta lastbilar med 37,5% till 2030. Det räcker inte. Att besluta om det är inte heller någon större hjälp till befolkningen i svensk glesbygd. Inte så länge en elbil förblir en drömbil som laddas med fossilfri el.

Och ingen kommer ens på tanken att kräva att alla dessa Stockholmare som åker ensamma till jobbet i var sin bil, ska ändra på sitt beteende. Då kanske de inte röstar på oss längre. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Söndag 15 dec 14:38


    "En svag uppmaning kommer inte förstås av världen där utanför. Det kommer att skicka budskapet att vi inte lyssnar på vetenskapen," sa Norges miljöminister Ola Elvestuen enligt SVD innan han lämnade klimatförhandlingarna i Madrid.   Inte...

Av Siv Aksila - Lördag 14 dec 18:40


  Jag sitter här och funderar över Sudan och EU:s migrationshantering. Inte intresserad? Det borde du vara – särskilt om du vill att Sverige stoppar invandringen. Människors behov av en anständig framtid försvinner inte genom att vi sätter up...

Av Siv Aksila - Måndag 9 dec 15:35


  Knäppt. Helknäppt i kubik. Var avsikten att vi skulle öka utsläppet av koldioxid? I så fall har jag missuppfattat alltsammans! Men det är tydligen vad mänskligheten tänker göra… Jag ska inte ge mig in på att förklara hur australiensar...

Av Siv Aksila - Torsdag 5 dec 11:55


  Gatan utanför lägenhetsfönstret ligger lika grå och öde som igår, men isen har smält undan så nu behöver inte kommunen sanda. En inbesparing i sann Puustinenanda, får man förmoda. Varför sanda när isen smälter bort? Den kommer att göra det ännu ...

Av Siv Aksila - Onsdag 4 dec 17:10


  Ljuset lyser med sin frånvaro. Vintermörkret faller tungt över Eskilstunas gator. Min man har just riggat upp vår nya balkongbelysning. En smula färg i allt det gråa. Hos oss, som överallt annars, har ledbelysningen tagit över. Det betyder fle...

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se