Direktlänk till inlägg 29 augusti 2019

framtiden

Av Siv Aksila - Torsdag 29 aug 19:06

 

Mänskligheten står inför sin hittills största utmaning. Vi måste förändra inte bara våra liv utan också vårt sätt att tänka. Och vi vill inte göra det. Frågan är vad som händer om vi inte gör det.

Alla är vi barn av vår tid – såväl Donald Trump, som Jair Bolsonaro, flyktingar från Syrien och Afghanistan, fattiga bönder i Brasilien och kolgruvearbetare i östra Tyskland, och alla andra – vi är barn av vår tid. Vi vill ha vår försörjning säkrad. Det betyder jobb och pengar, äganderätt till en bostad, resor och shopping och allt annat, jag vet inte vad. Oavsett vilka konsekvenser det får för de kommande generationerna.

Varje dag förbrukar de amerikanska flygstyrkorna lika mycket fossilt bränsle som hela Sverige. Varje dag använder vi jordens resurser för att tillverka vapen avsedda att döda människor och varje dag dödas människor, ofta civilister, för att vi inte kan komma överens. Ibland för rena skitsaker.

Krigen är mänsklighetens största slöseri, skrev Marx och Engels, och aldrig har de haft mer rätt än på just den punkten.

En enig svensk riksdag vill satsa mer pengar på försvaret – oenigheten handlar om hur mycket – för en abstrakt rädsla för ett Ryssland vars ekonomi är helt beroende av råvaruproduktionen, dvs. inte för ett ekonomiskt starkt Ryssland stadd i utveckling utan för ett Ryssland som snarare befinner sig i en situation som påminner om den i det vi kallar utvecklingsländerna.

Kina är en farligare fiende men hotet därifrån är inte militäriskt – de kan kanske attackera Korea och Indokina men i så fall kommer vi att ha relativt gott om tid att rusta upp; avståndet till Sverige är långt – utan ekonomiskt.

Kina är en ekonomisk stormakt men att förvalta uppdraget som en sådan, har aldrig varit enkel. Just nu verkar det som om kineserna fått problem med expansionen. Som alla andra nationer med samma ambitioner.

Under de senaste två eller trehundra åren – beroende på hur man räknar – har penningens makt över samhället varit totalt. Det för med sig en rad paradoxer, som att vapentillverkning är en lönsam bransch trots de katastrofala konsekvenserna av att vapnen används. Som att tobaksindustrin är lönsam trots att konsekvenserna av rökning varit väl känd. Eller att vi ständigt konsumerar mer och mer socker trots att socker är en fara för hälsan.

Trump satsade pengar på ett kasino utan att ha en teoretisk chans att få tillbaka pengarna. Genom att göra om företaget till ett aktiebolag lyckades han sälja det – och ruinerade investerare som litade på honom.

Kan du äta pengar? I så fall är du unik.

Varken isbjörnarna, bina, humlorna, inte ens mikroberna, kan äta pengar. Inte heller kan någon av oss dricka eller andas pengar. Pengar är ett helt värdelöst fenomen.

För att klara mänsklighetens framtid måste vi ta hänsyn till sådana faktorer som sötvattentillgången, humuslager och mikrober.

Det blir en rejäl utmaning. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Söndag 17 nov 15:30


  Ingenting förblir som det är. Att Gustav II Adolf dog i Lützen den 6 november 1632 är visserligen ett oomkullrunkeligt fakta men i övrigt är fakta en tämligen flytande företeelse. Om jag inte minns fel – minnet har en förmåga att ändra...

Av Siv Aksila - Lördag 16 nov 15:35


  Funderar över en artikel i SVD. I två småstäder i Mississippi – Forest och Morton – söker kycklingfabrikanterna frenetiskt efter ny arbetskraft. För tre månader sedan slog migrationspolisen till mot en rad arbetsplatser och ”...

Av Siv Aksila - Tisdag 12 nov 18:33

Han erkände!  Kristersson vill ta bort EBO lagen helt och hållet. Asylsökande ska hålla till migrationsverkets förläggningar. Och han erkänner att det var regeringen Bildt som införde den 1994! Fantastiskt! Ju högre borgarna skriker att sossarna ...

Av Siv Aksila - Lördag 9 nov 12:43

På lördagens (den 9 november) ledarsida i Svenska Dagblads utsätts Greta Thunbergs familj för ännu ett påhopp. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Jag brukar inte bry mig om dem men nu har jag fått nog. ”Greta behöver franska föräldrar,...

Av Siv Aksila - Fredag 8 nov 17:49


  Jag är nog lite galen. Om det nu är något nytt. Tror inte det. De flesta i min situation, pensionär med hyfsad tillgång till pengar, skulle passa på att åka söderut vid den här tiden på året för att njuta av värmen.  Själv ugglar jag i novemberm...

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se