Direktlänk till inlägg 7 september 2019

några råd, lika självklara som att vattnet börjar rinna när man vrider på kranen

Av Siv Aksila - Lördag 7 sept 17:48

 

Jag – influencer? Knappast. Ingen lär betala mig för att ge dig rådet att köpa så lite som möjligt. Tillväxtsamhället lär visserligen rasa ihop om du följer rådet men å andra sidan ger du de framtida generationerna en chans.

Vi kan inte shoppa oss ut ur miljö- och klimatkrisen. Tvärtom – vi måste visa vår konsumentmakt genom att sluta köpa mer än det vi behöver. Låta bjässarna som inte kan anpassa sig till en begränsad marknad gå i konkurs. Införa en medborgarlön.

Unga människor märker snabbt hur mycket det kostar att sätta bo. Alla har inte föräldrar som haft råd att spara utan måste klara sig så gott de kan. Här kommer några råd, lika självklara som att vattnet börjar rinna när man vrider på kranen.

Möbler? Varför börja med att köpa nytt? Vet du exakt vad du behöver? Nu och i framtiden? Hur många gånger kommer du att flytta under de närmaste tio åren? Är din smak hämtad från inredningstidningar? Passar de möblerna överhuvudtaget i din lilla etta? Är de bekväma? Lätta att få med sig vid en flytt?

Vänta med storinköpen. Kolla vad du behöver först. Köp när du har råd. Undvik lån. Håll koll på de löpande utgifterna så att du kan göra en budget – enkelt när banken talar om vart dina pengar gått.

Fråga den äldre generationen – om du har någon sådan – vad de har på vinden och i förråden. Där kan finnas fynd. Leta i affärer som säljer begagnade prylar. Köper du en begagnas säng bör du kosta på dig en ny madrass men den kan vara värd priset.  

Köp glas och porslin begagnat. Du får en bättre kvalitet och med lite tur är designern en erkänd konstnär.

Miljö och klimat ett utomordentligt argument för att köpa begagnat. Skryt gärna över hur miljömedveten du är!

Maten. Hur undviker du matsvinn? Gör en uppskattning av hur ofta du kommer att äta på restaurang och hur ofta du själv kommer att stå för matlagningen. Gör en meny och skriv inköpslistor. Gör en förteckning över basvaror som alltid ska finnas hemma. Tänk! Anpassa inköpen efter din konsumtion. Låter det töntigt? Visst men det är inte töntigt som råd till någon som spontanhandlar och köper en ny hushållsost utan att ha ätit upp den som redan finns i kylen, eller köper tio kilo potatis när två skulle varit för mycket. Och sådana personer finns.

Läste en artikel om överproduktion av kläder. Modeföretagen planerar att skapa mikrofabriker som tillverkar varan när du beställer den. Tjusigt. De slipper rea ut plaggen, och behöver inte bränna upp det som blir över, men det lär varken minska transporterna eller konsumenternas shoppingsug.

Enligt samma artikel hade UNCTAD räknat ut att vi använder plaggen tio gånger innan vi kasserar dem. Hur räknade de ut det? Jag har plagg som jag använt betydligt mer än så utan att ens ha tvättat dem. Visserligen maximalt en dag åt gången men ändå. Jag hänger ut dem på vädring både före och efter användningen. Jag stoppar näsan i armhålor och skrev och sniffar hur de luktar. Kollar fläckar. Jag har tvättat sönder tillräckligt många favoritplagg.

OK. Det är inga underkläder eller sockor, det är inga plagg jag svettas i, utan plagg som jag sitter stilla i. Kläder som jag valt ut för att de passar min stil. Jag trivs i dem. Försöker se till att de håller så länge som möjligt.

Alternativet är begagnade kläder. Min kroppsstorlek gör att jag har svårt för att hitta något som passar. De flesta begagnade kläder är för långa och smala människor. För människor som inte blir runda i stormönstrat.

För ett tag sedan köpte jag en snygg blårutig skjorta på Retuna.

Vi svenskar köper mer än 14 kilo textilier per person och år. Många shoppar för att stressa ner eller kompensera sig för vardagens förtretligheter. Varför inte gå en skogspromenad i stället? Eller ta en löprunda?

Hur många av oss behöver fjorton kilo kläder om året? Inte jag. I så fall får jag fylla fickorna med sten. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Söndag 17 nov 15:30


  Ingenting förblir som det är. Att Gustav II Adolf dog i Lützen den 6 november 1632 är visserligen ett oomkullrunkeligt fakta men i övrigt är fakta en tämligen flytande företeelse. Om jag inte minns fel – minnet har en förmåga att ändra...

Av Siv Aksila - Lördag 16 nov 15:35


  Funderar över en artikel i SVD. I två småstäder i Mississippi – Forest och Morton – söker kycklingfabrikanterna frenetiskt efter ny arbetskraft. För tre månader sedan slog migrationspolisen till mot en rad arbetsplatser och ”...

Av Siv Aksila - Tisdag 12 nov 18:33

Han erkände!  Kristersson vill ta bort EBO lagen helt och hållet. Asylsökande ska hålla till migrationsverkets förläggningar. Och han erkänner att det var regeringen Bildt som införde den 1994! Fantastiskt! Ju högre borgarna skriker att sossarna ...

Av Siv Aksila - Lördag 9 nov 12:43

På lördagens (den 9 november) ledarsida i Svenska Dagblads utsätts Greta Thunbergs familj för ännu ett påhopp. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Jag brukar inte bry mig om dem men nu har jag fått nog. ”Greta behöver franska föräldrar,...

Av Siv Aksila - Fredag 8 nov 17:49


  Jag är nog lite galen. Om det nu är något nytt. Tror inte det. De flesta i min situation, pensionär med hyfsad tillgång till pengar, skulle passa på att åka söderut vid den här tiden på året för att njuta av värmen.  Själv ugglar jag i novemberm...

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se