Direktlänk till inlägg 14 januari 2022

Starta samtalet???

Av Siv Aksila - Fredag 14 jan 13:30

 

Starta samtalet? Med vem? Dig? Men jag känner dig inte. Vet inte hur du lever eller varför du gör som du gör.

Jag kan – för att ta ett exempel – inte kritisera dig för att du kör dina barn till skolan. Dels för att ett sådant beslut aldrig varit aktuellt i mitt liv. Mitt största bidrag till en klimatneutral värld är att jag varken har barn eller barnbarn. Det kan jag rekommendera – det är långt ifrån självklart att alla måste bidra till en förstärkt genreserv. Men det var inte elak jag skulle vara.

Ditt beslut att köra barnet till skolan kan ha flera orsaker. Ni har kanske valt en skola som ligger långt från bostaden – eller en bostad som ligger långt från närmaste skola. Har ni valt skolan för att den är populär? Kan barnet umgås med sina klasskamrater utan att bli transporterad till dem? Om inte bör ni tänka över valet av skola. Barn är beroende av sociala relationer.

Ligger skolan vid en så hårt trafikerad väg att du inte vågar låta barnet gå eller cykla dit? Allvarligare. Men du bör veta att barn måste ges större och större ansvar för att utvecklas positivt. Förr eller senare måste du släppa taget om telningen men det är bättre att göra det på ett organiserat och övertänkt sätt än genom att barnet tvingar sig till en frihet som det inte är moget att ta ansvar för därför att du varit en curling förälder.

Du måste givetvis själv bedöma om barnet är moget för att gå eller cykla till skolan själv. Du bör följa med de första dagarna/veckorna tills du är säker på att hen klarar av att ta sig dit ensam. Att ta sig till skolan på egen hand stärker barnets självförtroende.  Självförtroendet är viktigt för barnets syn på sig själv.

Ligger din arbetsplats nära eller långt ifrån bostaden? Jag förstår att den kan göra det om du bor i Norrlands inland men har lite svårare att förstå varför man jobbar i Strängnäs men bor i Eskilstuna när samma typ av arbetsuppgifter finns i båda kommunerna. Det är slöseri med det dyrbaraste du har – tiden. Försök att göra något åt saken.

Hur tar du dig till jobbet? Går? Cyklar? Det mår din hälsa bra av. Den mår däremot inte bra av att du åker bil eller tar bussen – även om bussen är ett klimatsmart alternativ. Men det här vet du ju redan!

Om du nu tar bilen trots att du har mindre än fem kilometer till jobbet – är det inte dags för dig att ändra livsstil? Både för klimatet och din egen skull.

Slut på tjatet.


 
 
Amisa

Amisa

Fredag 14 jan 18:02

Det ligger en hel del i det du säger, men jag har själv i många år arbetspendlat till en annan stad och den frågan är ganska komplex.

Man väljer nog inte att pendla flera timmar om dagen om det finns ett lämpligt jobb på närmare håll och i en familj finns fler personer att ta hänsyn till. Om jag hade flyttat till min arbetsort så hade istället mina barn som då gick på gymnasiet fått pendla åt andra hållet, dvs till den större staden där deras skolor fanns. Är man gift eller sambo så kanske den personen istället får pendla. Det kan också vara så att man bor på annan ort än arbetsorten för att bostäderna är väldigt dyra där. Så är det väl väldigt ofta för människor som pendlar in till Stockholm?

Men som du säger så är det många som curlar sina barn onödigt mycket idag, men barn har också ofta längre till skolan nu än dom hade när jag växte upp på 60-70-talen.

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

Siv Aksila

Fredag 14 jan 20:53

I ett samtal kan man göra problemet konkret, det går inte att göra i allmänna ordalag. Många av de som pendlar inom Stockholm har längre restid till sina jobb än om de bott i Eskilstuna och jobbat i Sthlm centralt. Allting är relativt men för att ta ett exempel. om du är lärare borde du inte behöva bo i Eskilstuna och jobba i Strängnäs.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Måndag 24 jan 14:23


   Texas. Den amerikanska delstaten som förbjudit abort. En oljeproducerande stat. Dominerat av republikaner. Ingen favorit, alltså. Ändå kommer det goda nyheter därifrån. Som nu i dagens Svenska Dagblad. Vinterstormen 2021 tog tjugo liv. Strömm...

Av Siv Aksila - Söndag 23 jan 13:26

Jag hotade min man i dag. Sa att nästa gång fick han nöja sig med stripes till lövbiffen. ”Jag antar att det är någon form av potatis,” svarade han. Hjälp mig! Det är helt omöjligt! Skulle han inte ha ätit stripes? I fredags stod jag oc...

Av Siv Aksila - Lördag 22 jan 11:12


  Vad är det som inger hopp och vilket är mitt bidrag? Jag har funderat över det. Mitt bidrag kan rimligtvis inte bli att konsumera mindre – det skulle betyda att jag fick gå med rumpan bar – men vad kan jag göra? Igår visades på nyh...

Av Siv Aksila - Fredag 21 jan 15:18


  Vad är hopp? Klimathopp i synnerhet? Nu på morgonen berättades om den nya solpanelsanläggningen på Lilla Nyby. Ett utomordentligt initiativ som kommunen verkligen ska ha beröm för! Det inger hopp men givetvis måste inlägget på den lokala TV-sä...

Av Siv Aksila - Tisdag 18 jan 14:58


  Det finns vaccintvivlare som jag faktiskt förstår. I morse läste jag om dem i Eskilstunakurren. Under en procent är vaccinerade i Demokratiska Republiken Kongo, Kongo-Kinshasa. Låt mig först hänvisa till lite historiska fakta – utan at...

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se