Senaste inläggen

Av Siv Aksila - 2 november 2018 11:56

 

November som vi minns det. Grått. Mörkt. Fuktigt. En månad som många helst hoppar över i väntan på decembers glamour. Jag läser nyheterna och vill helst rymma. Bosätta mig på en öde ö ……. Nej, förresten. Det är ingen bra idé. Redan nu finns det 258 miljoner flyktingar och oavsett mörkernoja så behövs det inte ytterligare klimatflyktingar.

Borde vi räkna alla flyende syrier dit? Det kommer sällan fram att torkan före kriget förde fram konflikten. Eller att den långa marsch som nu går från Centralamerika till USA inte har sin bakgrund i gängvåld som det påstås, utan i en torka som började under el Nino-året 2016, och som lett till att 100 000 bönder i Guatemala också i år förlorat sina skördar, vilket driver dem mot USA – dit de inte är välkomna – ett USA som leds av en president som vägrar lägga till ordet klimatförändringar i sin vokabulär.

Nyheterna som rör oss här hemma är inte mycket bättre. 65% av våra växthusgasutsläpp och 80% av de utsläpp av farliga kemikalier som kan kopplas till svensk konsumtion sker, enligt en ny utredning, i andra länder.


Detta allt medan den svenska riksdagen tycks vara mer intresserad av vem som ska ha makten i stället för vilken politik som ska bedrivas.

Skrämmande. Helt enkelt bara skrämmande.

ANNONS
Av Siv Aksila - 30 oktober 2018 10:26

Jäklar vad jag studsar till! En enda fabrik använder 2% av Sveriges elproduktion! Och släpper dessutom ut en växthusgas, PFC, som förstärker växthuseffekten och kan orsaka skador på lever och lungor. Jag får dåligt samvete för att jag svepte något enstaka gram runt söndagslunchens lax, men gott blev det, och minns det sena nittiotalet när jag och mina kolleger på Volvo CE maskerade axlar och transmissioner med folie som sedan hamnade på Lilla Nyby tillsammans med tejp och annat brännbart material. Själv använde jag bara folien på områden där inget annat material tagits fram – det kom senare – medan flera av mina arbetskamrater envisades med att använda den för att förenkla det egna arbetet. De lyssnade inte på mina förmaningar.


Nu handlar artikeln i Kurren om något annat. Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall ägs av ryssar och hotas av amerikanska subventioner. 500 personer riskerar att bli av med jobbet. Illa men hur illa?


Jag googlar. Wikipedia är ett fantastiskt instrument. Kubal producerar 134 000 ton aluminium om året. Min foliebit lär inte märkas men när den går till återvinning behövs bara 5% av energin. Något att tänka på. Särskilt för er som inte har lärt er att ta med engångsgrillarna hem från naturen.


Självklart måste all aluminium i framtiden återvinnas. Mänskligheten kommer inte att ha råd att slösa med energi på det här sättet.


ANNONS
Av Siv Aksila - 28 oktober 2018 09:45

   Stora men glesa flingor virvlar runt i blåsten, hotar med vinter. Vintertid. Klockorna ställs om, kanske för näst sista gången. Jag tillhör dem som vill ha ständig sommartid; för att ni som jobbar ska kunna ta en kvällspromenad lite tidigare på våren och lite senare på hösten. Annars kvittar det, bara vi slipper bytena. De är förfärliga och tycks bli värre med tiden.


   Mörkret är här. November är värst. När december kommer har vi vant oss. Dessutom tänds alla julljusen. De glittrar grant i vintermörkret och gör det lite uthärdligare. Bortsett från trängseln i affärerna.


   Mina julklappar är en slant till Röda korset, UNHCR och Vi-skogen. I övrigt handlar jag nog minst sällanköpsvaror i december. Orkar inte stå i kö utanför provhytter, behöver ha personlig hjälp när jag köper skor, i övrigt vill jag kunna prata i lugn och ro om varan med personalen för att kunna avgöra om valet är det rätta. Det är faktiskt inte mycket nytt vi behöver.


  Maten kommer man inte undan. Själv skulle jag gärna välja bort skinkan men värjer mig mot ramaskriet från maken. Tror att jag nöjer mig med färdigskuren. Jag börjar vänja mig vid att portionerna blir mindre och mindre.


  Lägenheten är så städad som den behöver vara. Lite ljus, dukar och tomtar ska fram ur gömmorna. Ska jag hänga upp julgardinen i köket? Den har hängt med några år nu men är helt OK. Annars tycks både gardiner och dukar numera vara engångsartiklar – färgen försvinner i tvätten – ett onödigt slöseri med jordens resurser och den egna tiden; för visst tar det tid att handla nytt varje jul?


  Tänkte starta en liten kampanj på nätet. Terrorisera kakproducenterna med mail. Varför måste pepparkakorna – och många andra småkakor – säljas i stora otympliga plastlådor? Plasten ska bort!

Du får gärna hänga med på den!
  


Av Siv Aksila - 26 oktober 2018 11:36

 

Hur tar sig MP Eskilstuna vidare? Att älta det som varit tjänar ingenting till men det skadar inte att tänka efter. Hur många medlemmar minns eller har erfarenhet av tiden före 2010?  Minns ni alla insändarna i Eskilstunakuriren? Hur många känner ni till att den dåvarande gruppledaren arbetade en dag i veckan på Volvo CE? Att han ägnade all övrig arbetstid till arbetet i Stadshuset?

Hur bygger vi upp organisationen utan den supporten?

Min första fråga är: vad är en framgång för ett kommunalt oppositionsparti? Mer än att komma i majoritetsställning?

I veckan fanns en artikel i kurren om sopsaltning, som ska testas på cykelbanorna till just Volvo CE under vintern. På MP:s initiativ. Sopsaltning är en utomordentlig metod att få bort snön från cykelbanorna. Under de senaste vintrarna har grus på asfalt varit ett minst lika stort problem som isen i sig. Inte enbart för att grus tar sönder cykeldäcken utan också för att om du börjar sladda på gruset, och det är lätt hänt i kurvor och backar, så gör du dig riktigt illa.

Att sopsaltning skulle testas var ingen nyhet för oss miljöpartister men jag delade artikeln på Facebook för att fler skulle få kännedom, och väntade mig inte bara gillningar utan också lite delningar. Så icke. Eskilstunas miljöpartister trodde tydligen att jag delade den för att intressera min kusin i Sidney för sopsaltning.

Men det är så lokala framgångar ser ut för småpartier. Det gäller att hitta bra fungerande lösningar och få majoriteten med på dem. Sopsaltning är i själva verket ett mycket större framsteg än vad vi kan vänta oss inom andra områden.

För övrigt får ett oppositionsparti nöja sig med att plocka fram de brister som finns i majoritetens skötsel av kommunen, och påpeka dem, och då inte bara i fullmäktige. Det räcker inte med ett nej till utvecklingen av flygplatsen i Kjula, det måste tjatas om det i insändarspalter och på sociala medier. Vi måste plocka fram problem i skolorna och inom äldreomsorgen, analysera dem och komma med förslag till lösningar. Vi borde ha uppmärksammat EEM:s schabbel med tillståndet för gasledningen långt innan räddningstjänsten stoppade den och tidningen fick nys om det.

Det är först när vi är vageln i ögat på majoritetsstyret som framgångarna kommer. Och det krävs både tid och engagemang för att nå dit. Men framför allt får vi inte underskatta de små detaljerna.

Av Siv Aksila - 24 oktober 2018 22:22

För tjugofyra år sedan motarbetade jag medlemskapet i EU. Det fanns många viktiga invändningar. En var att det inte fanns någon klausul om utträde. Ett argument som ledde till att möjligheten att lämna nu finns. Med andra ord; indirekt är Brexit vårt fel.

En annan invändning som engagerade mig var att EU dumpade jordbruksprodukter i fattigare länder och på så sätt hindrade att en stark jordbrukssektor växte fram där. Det skulle vara intressant att få veta i vilken utsträckning det fortfarande förhåller sig så. EU försöker att stoppa rovfisket längs kusterna, och det är bra, men Afrikas småbönder har fortfarande svårt att konkurrera med europeiska mjölkföretag. Kycklingen skrevs det om då. Afrikas växande befolkning är en stor potential under förutsättningen att vi inte konkurrerar ut den inhemska marknaden. 

Numera räknar jag mig till EU-anhängarna. Inte för att medlemskapet är problemfritt. Tvärtom. Som jag ser det, vilket inte betyder att MP håller med mig, var det ett misstag att ta in flera av de gamla öststaterna. Det var kanske svårt att i förväg avgöra vilken riktning länder som Polen och Rumänien skulle ta, men demokrati är mer än partier och val, mycket mer. Demokratiska värderingar måste odlas som sköra plantor. De går inte att beordra fram.

EU-parlamentarikerna har oförskämt mycket betalt. Byråkratin är förödande. Grekerna följde inte spelreglerna och nu tänker italienarna vara olydiga. Ja, det finns problem men EU är en stor internationell aktör vars beslut påverkar utvecklingen över hela världen. Kampen mot rovfisket, mot plastnedskräpningen, mot giftiga kemikalier, och kampen för en fossilfri framtid är beroende av EU:s beslut.

Besluten går oftast inte tillräckligt långt. De dröjer. Det tar alltför lång tid att genomföra dem. De är konstiga. Som detta med gurkorna som vi använde då. Men när besluten väl kommer omfattar de 508 miljoner människor i stället för 10 miljoner.

Klimatet kan inte vänta, sa vi under höstens valrörelse. Omställning pågår, borde vi ha tillagt.

Historiskt har en rad paradigmskiften ägt rum. Vi gick från jägare och samlare till att bli bönder, bondesamhället industrialiserades och industrisamhället digitaliserades. Nu måste vi gå vidare. Det kostar pengar, klagade en insändare i Eskilstunakuriren över. Ja, teknisk utveckling kostar pengar men den kan också skapa nya jobb när den förändrar samhället. Det blir under alla omständigheter ännu dyrare att ingenting göra. I värsta fall kan våra samhällen gå under.

Men vi kan också använda omställningen för att se till att ännu ett paradigmskifte äger rum. Omställningen ställer krav på tillväxtsamhället. Som det ser ut nu är tillväxtsamhället en förutsättning för det rådande kapitalistiska systemet. Vad händer när artificiell intelligens tar över produktionen och allt görs av robotar?

Till dess måste vi nöja oss med att försöka låta bli att förstöra planeten. Den är trots allt förutsättning för det liv vi lever. Att frakta 10 miljarder människor till Proxima B låter sig inte göras. Vi måste värna miljön och klimatet och därför krävs det samarbete över gränserna. Där spelar EU en stor roll. Och det är viktigt att välja in så många gröna ledamöter som möjligt till EU-parlamentet i maj.

Där har du en viktig roll att spela.


     

Av Siv Aksila - 23 oktober 2018 23:54

En ny mandatperiod. Nya nämnder. Uppgifter som delas ut. Men ärligt talat. Vem ska göra´t? Att leda en organisation tar tid. Att leda en politisk verksamhet tar ännu mer tid. För att göra ett bra jobb måste du ha fakta. För att argumentera måste du ha fakta. För att skriva insändare måste du ha fakta. Och som politiker måste du höras och synas. Annars vet inte väljarna att du existerar. De sitter varken framför datorn hemma eller i fullmäktigesalen och lyssnar. Ganska många läser på sin höjd sportsidorna.


Två mandat i fullmäktige i Eskilstuna. Två ersättare. Inte mycket.


Miljöpartiet har inte bara förlorat väljare. Vi har förlorat medlemmar också. Och vem ska värva medlemmar om inte medlemmarna men hur ska det gå till om vi inte hörs och syns? Och det är knappast större skolgårdar som värvar medlemmar. Vi behöver större mål.


Och sedan sitter vi med en gruppledare som jobbar i Stockholm. Som pendlar. Hur mycket tid kan hon ägna till sitt politiska uppdrag? Jag vågar inte fråga. Hon skulle behöva jobba heltid med politiken. Är hon medveten om det?


Och ovan på det kommer ännu ett val nästa år. EU-valet. EU är på sätt och vis ett problem. Flera stater sätter sig på tvären. Vill inte ta emot flyktingar. Går inte med på att hålla budgeten inom ramarna. Är inte demokratiska.  Ändå är EU ett mäktigt instrument för att forma världens framtid. En maktfaktor i klimatfrågorna. Jorden måste bli fossilfri. Plasten måste bort. Därför måste vi få in så många gröna krafter som möjligt.


Så ärligt. Vem ska göra´t?
Av Siv Aksila - 20 oktober 2018 10:18

 

Ganska regelbundet får jag mail från K-fast om att en lägenhet av det slag jag söker är ledig, dvs en tvåa i ett seniorboende. För att vi ska ha en chans att hyra den måste vi skaffa oss några tusen poäng till och det kan vi bara göra genom att stå i kö, dvs logga in med jämna mellanrum.

Nu är situationen – förhoppningsvis – inte akut.  Trappan börjar bli lite jobbig men med en stark och samarbetsvillig makes hjälp går det att få upp ”dra maten” från bottenvåningen. Ett stort plus är att han tar hand om tvätten. Kånkandet är ett problem. För mig.

En dag kommer kånkandet att bli ett problem också för honom. En dag kommer han inte att klara av att byta gardinerna i vardagsrummet eller göra rent fläkten i badrummet. På de översta kökshyllorna står bara föremål som aldrig används och jag vill inte ens kolla hur själva hyllorna ser ut, jag når inte dit, och det gör inte heller makens intresse för hushållsarbete.

Vi är inte blinda för ålderdomens krav. En enda av våra urtjusiga takplafonder finns kvar, den i hallen, därför att det är svårt att hitta en lämplig och fungerande belysning där. Det är fortfarande relativt enkelt att tvätta/byta glödlampa i den med hjälp av den utomordentliga stege maken hittade på marknaden. Vi gör vad vi kan för att förenkla städningen. Möbler har åkt ut, mattornas antal minskats ner.

Nästa steg är att gå till Strigeln för att äta lunch. Vi behöver uppleva de kommunala luncherna i verkligheten.

Vi får pensionärsrabatter, lite här och lite där, men det är bara hos ICA som jag handlar tillräckligt mycket för att det ska vara värt att komma ihåg rabatten. Det är dessutom bara där vi får den automatiskt. Att fråga efter pensionärsrabatten känns ännu alltför obekvämt.

De gratis bussresorna mellan nio och två begriper jag mig inte på. Var ska jag åka för att dra nytta av dem? Till Brunnsta för att träna? Möjligen. Förutsatt att det är vardag. På helgerna stannar inte bussen vid Volvo.

En privat klinik ska åtgärda min gråstarr. Där upptäckte jag att de inte tog ut några patientavgifter för personer över 85 år. Bra att veta. Om det fortfarande gäller 2035. Men hur kan jag som politisk engagerad samhällsmedborgare ha missat det??

Inte svårt alls. Det berör inte mig än. Det är ganska mycket som inte berör mig än. På kommunens hemsida kan jag ta redan på hur jag ska ansöka om stöd. Bra. Men det är inte vad jag är ute efter i nuläget. Hur ska jag få veta var äldrevården i Eskilstuna är som bäst? Jag måste fråga de som nyttjar resurserna. Var möter jag dem? Hos pensionärsorganisationerna men inte ens där lär jag få en helhetsbild. Och för övrigt – jag lär knappast få välja.
Av Siv Aksila - 18 oktober 2018 09:30

 

Tillhör du den grupp människor som inte klarar av att släppa telefonen ens när du cyklar? Som planerar genom att bläddra fram kalendern i telefonen och knappa in nya aktiviteter?

Jag är rädd att ni kommer att ställa till det. Inte bara för er själva utan för mänskligheten. Det går inte att planera efter en kalender. Detaljerna kräver att du tänker efter före. Du störs av mobilen – när du inte ringer eller blir uppringd så får du mail eller mms eller sms eller också daterar dina vänner på FB eller andra sociala medier upp sig med ett pling. Får du någonsin tid att tänka igenom de planer som ligger i framtiden – alltså de som berör nästa år eller nästa årtionde? Hinner du ens planera familjens meny för den kommande veckan? Kommer du ihåg att fylla tvättmaskinen på morgonen och ställa in den så att du kan hänga upp tvätten (eller stoppa in den i tumlaren) när du kommer hem – eller har du ingen tid att ta hand om den? Ger du dina tonåringar pengar till nya kläder därför att du inte hunnit tvätta – i stället för att lära dem hur maskinen fungerar? Bytte du ut den nästan nya köksinredningen mot en nyare trots att du inte har tid att laga mat?

Jag har ett förslag. Ta fram mobilen. Tryck fram kalendern. Lägg in betänketid. Använd betänketiden till att fundera över hur du vill leva 2035. Eller 2050. Det är inte långt dit och det är nu, när du stoppar in en färdigrätt i micron, som du måste ta beslutet. Snart är det för sent.  

Hur når du målet? Använd betänketiden till att göra en plan och glöm inte bort resten av mänskligheten…

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se