Senaste inläggen

Av Siv Aksila - Lördag 31 aug 15:35


Lördagen den 31 augusti 2019. Över tjugotre grader varmt vid två på eftermiddagen. Skönt? Givetvis.

Har precis kommit hem efter en cykeltur. Valde att köra cykelvägen ner till Ärla, fram och tillbaka, för att kolla hur långt sommaren kommit. Största delen av blomsterprakten är borta. Lupinernas frökapslar såg ledsna ut, de har snart gjort sitt helt ostörda av den mänsklighet som pekar ut dem som en invasiv art.

Skörden är överstökad. Snart kommer höstarbetet att påbörjas och stubben att plöjas ner, och samtidigt kommer den del av kvävet som inte runnit ner i vattendragen ut i atmosfären. Nåt sånt.

Jag borde inte uttala mig om det. Inte jag – som inte lyckades hålla liv i mina krukväxter och som bara varit inne i en ladugård som besökare. Men än sen? En besserwisser mer eller mindre…

För trettio år sedan hånade jag människor med ungefär samma åsikter som de jag har idag. De var bakåtsträvare.

Jag tror fortfarande inte på ett småskaligt jordbruk. Jag vill se en utveckling mot ett storskaligt arbetsintensivt jordbruk. Ett jordbruk där humusskiktet ökar, där kolet binds i marken och blir till mat åt daggmaskar, svampar, mikrober och andra medvarelser vars existens jag har föga kännedom om.

Ett rejält humusskikt absorberar det vatten som skyfallen släpper ifrån sig och ser till att det finns tillgängligt när torkan slår till. Något sådant.

Det gör inte jorden på Skånes åkrar längre. Den är för lätt. Blåser över till grannens åkrar.

Vi-skogen planterar träd i Afrika. Trädens löv används som gödning för de magra åkrarna. Skördarna ökar. Något sådant. Vad kan vi lära av dem?

I Spanien finns ett gigantiskt område med drivhus av plast. Frukten och grönsakerna får exakt den näring och det vatten de behöver. Vad kan vi lära oss av dem? Bortsett från att det är rättsvidrigt att anlita flyktingar utan uppehållstillstånd som arbetskraft?

Egentligen vet vi vad som behövs göras. Metoderna måste utvecklas och bönderna hänga med i utvecklingen. Eftersom de nya metoderna är mer arbetsintensiva – tror jag – kommer det i framtiden att behövas fler jordbruksarbetare.

Framtiden kommer att utvisa om jag har rätt eller fel. Men en sak är jag övertygad om: att småkrypen och svamparna i översta lagren av jord är fan så mycket viktigare för mångfalden än isbjörnar och tigrar.


ANNONS
Av Siv Aksila - Torsdag 29 aug 19:06

 

Mänskligheten står inför sin hittills största utmaning. Vi måste förändra inte bara våra liv utan också vårt sätt att tänka. Och vi vill inte göra det. Frågan är vad som händer om vi inte gör det.

Alla är vi barn av vår tid – såväl Donald Trump, som Jair Bolsonaro, flyktingar från Syrien och Afghanistan, fattiga bönder i Brasilien och kolgruvearbetare i östra Tyskland, och alla andra – vi är barn av vår tid. Vi vill ha vår försörjning säkrad. Det betyder jobb och pengar, äganderätt till en bostad, resor och shopping och allt annat, jag vet inte vad. Oavsett vilka konsekvenser det får för de kommande generationerna.

Varje dag förbrukar de amerikanska flygstyrkorna lika mycket fossilt bränsle som hela Sverige. Varje dag använder vi jordens resurser för att tillverka vapen avsedda att döda människor och varje dag dödas människor, ofta civilister, för att vi inte kan komma överens. Ibland för rena skitsaker.

Krigen är mänsklighetens största slöseri, skrev Marx och Engels, och aldrig har de haft mer rätt än på just den punkten.

En enig svensk riksdag vill satsa mer pengar på försvaret – oenigheten handlar om hur mycket – för en abstrakt rädsla för ett Ryssland vars ekonomi är helt beroende av råvaruproduktionen, dvs. inte för ett ekonomiskt starkt Ryssland stadd i utveckling utan för ett Ryssland som snarare befinner sig i en situation som påminner om den i det vi kallar utvecklingsländerna.

Kina är en farligare fiende men hotet därifrån är inte militäriskt – de kan kanske attackera Korea och Indokina men i så fall kommer vi att ha relativt gott om tid att rusta upp; avståndet till Sverige är långt – utan ekonomiskt.

Kina är en ekonomisk stormakt men att förvalta uppdraget som en sådan, har aldrig varit enkel. Just nu verkar det som om kineserna fått problem med expansionen. Som alla andra nationer med samma ambitioner.

Under de senaste två eller trehundra åren – beroende på hur man räknar – har penningens makt över samhället varit totalt. Det för med sig en rad paradoxer, som att vapentillverkning är en lönsam bransch trots de katastrofala konsekvenserna av att vapnen används. Som att tobaksindustrin är lönsam trots att konsekvenserna av rökning varit väl känd. Eller att vi ständigt konsumerar mer och mer socker trots att socker är en fara för hälsan.

Trump satsade pengar på ett kasino utan att ha en teoretisk chans att få tillbaka pengarna. Genom att göra om företaget till ett aktiebolag lyckades han sälja det – och ruinerade investerare som litade på honom.

Kan du äta pengar? I så fall är du unik.

Varken isbjörnarna, bina, humlorna, inte ens mikroberna, kan äta pengar. Inte heller kan någon av oss dricka eller andas pengar. Pengar är ett helt värdelöst fenomen.

För att klara mänsklighetens framtid måste vi ta hänsyn till sådana faktorer som sötvattentillgången, humuslager och mikrober.

Det blir en rejäl utmaning.ANNONS
Av Siv Aksila - Onsdag 28 aug 14:03

 

Vad tycker ni om SVT:s linje att kalla skräckfilmerna dokumentärer? Jag har sett fyra den här veckan. Tre avsnitt i en serie om Donald Trumps förflutna och Efter Floden; om hur vi misshushållar med jordens sötvattenresurser. Den senare dokumentären borde i synnerhet Jair Bolsonaro se. Regnskogarna generar en stor del av sitt eget vatten och om den cirkeln bryts förlorar jorden 20% av syreproduktionen – dessutom förvandlas Amazonas till ofruktbar savann.

Jag ser en stor fara i att stormakter – befolkningsmängden gör både USA och Brasilien till stormakter – väljer okunniga personer till sina ledare. Okunniga personer som tror att pengar är allt. Pengar är numera bara digitala ettor och nollor. De går inte att äta. De går inte att dricka. De går inte att andas.

Åt helvete med dem!

Av Siv Aksila - Söndag 25 aug 16:57

 

Jordens lungor brinner och hade brunnit i veckor innan någon reagerade. Det var inte förrän röken syntes från satelliterna och nådde fram till Sao Paolo som de allt större skogsbränderna plötsligt blev en nyhet.

Brasiliens President Jair Bolsonaro ville inte ta i problemet med tång. Kallade Macrons uttalande för kolonialism. Först när protesterna riskerar att få ekonomiska följder beordrar han militärerna att hjälpa till.

Bränderna startas av bönder som behöver mer mark att odla på. Förhoppningsvis så är det inte storbolag som ligger bakom. I så fall är katastrofen sjufalt mer skräckinjagande eftersom de håvar in storkovan.

Liknande problem finns i Indonesien och på andra platser.

Om vi vill stoppa uppvärmningen av klimatet måste vi inte bara öka vår förståelse för vad var och en kan göra utan också bekämpa fattigdomen. Det räcker alltså inte med att sluta köpa brasilianskt kött – finns det någon annanstans än på restaurangerna? – det räcker inte heller med att ge våra svenska kossor annat än Brasilianska sojabönor till foder. Brasiliens bönder blir ännu fattigare om vi inte köper deras produkter.

Vi måste med andra ord se till att de får tillräckligt mycket betalt för de varor de redan producerar på sina jordplättar, alternativt ge dem andra lönsammare alternativ. Det går inte att komma från att fattigdomen är ett hot inte bara mot dem utan också mot mänskligheten – särskilt när de bränner ner skogen som förser oss med syre.


Av Siv Aksila - Lördag 24 aug 21:26

Min makes resa till Finland började inte särskilt bra. I samma ögonblick som Sussis (Suzuki Swift årgång 2007) front passerade garageporten började den gå ner och fastnade i takräcket. Varför? Jag tänker inte ställa frågan. Hur stor skadan på garageporten är vet jag inte men takräcket lär vi få skrota. Resan till Stockholm gick däremot, enligt rapporten, bra.

Ensam hemma i flera dagar, kanske till och med en  hel vecka. Det var ett bra tag sedan. En bra chans att testa vegetariska och laktovegetariska recept.

Men inte idag, tänkte jag, men vad gör man när nyfikenheten tar över? Jo, ser till att hela köket hamnar upp och ner.

Som vanligt hade jag svårt för att följa receptet. Hur mycket är två morötter? Jag skalade och rev 300gram. Eftersom morötterna var små blev det betydligt fler än två. Skalade två lökar, skar itu dem, och stoppade ner dem i matberedaren för att slippa hacka dem.

Brynte de rivna morötterna och löken som skulle ha hackats, i olja, insåg att jag inte hade oregano den här gången heller och bytte som vanligt ut den mot dragon, hällde på buljongen men inte två skalade och hackade tomater utan en slatt krossade tomater ur en burk – använder resten i morgon – lät det hela koka i tio minuter, hällde över alltsammans i matberedaren, körde några varv, hällde tillbaka soppan i kastrullen, la till en slatt grädde – 4dl mjölk lät som om soppan skulle bli vattnig. Provsmakade. God.

Av oss från arbetarklassen betraktas soppa som en ensamrätt, inte en förrätt, och som huvudmål håller min morotssoppa knappast – om man inte fyller på med en skvätt linser förstås – och om fyra personer ska äta av soppan måste både mängden morötter och lökmängden dubbleras. Om den inte serveras som förrätt.  

Men god var den, morotsoppan. Jag älskar morötter.

Av Siv Aksila - Lördag 24 aug 17:33

 

Trump blev utskrattad när han ville köpa Grönland. Självklart blev han utskrattad. Även om det varit historiskt möjligt att köpa territorium – Louisiana 1803 från Frankrike och Alaska 1867 från Ryssland – och dessutom kunde territorium betraktas som privat egendom – Kongo var den belgiske kungens privata egendom ända tills det blev känt hur illa befolkningen behandlades – så ser vi på tvåtusentalet; det århundrade då Trump kom med sitt förslag; helt annorlunda på territorium.

Grönland tillhör grönlänningarna. Befolkningen har en rad sociala problem. Deras levnadsvillkor har förändrats. Inte minst på grund av klimatförändringarna som går snabbare i Arktis än annorstädes. Klimatförändringar som Trump förnekar.

Fattiga grönlänningar har ingenting att vinna på att bli amerikaner. Men varför intresserar sig Trump för Grönland? För att avleda diskussion från en väntad amerikansk konjunkturnedgång före valet? Ja. Men inte bara därför.

Arktis är rikt på kol, olja och mineraler. Jag citerar en artikel i dagens SVD 190824: ”Beräkningar från amerikanska US Geological Survey visar att så mycket som 13 procent av världens oupptäckta oljereserver och hela 30 procent av gasreserverna kan finnas norr om polcirkeln, till stor del i de nordligaste delarna av Ryssland men också på bland annat Grönland.”


För den som i likhet med Donald Trump, inte inser att isen måste smälta innan resurserna tillvaratas, och inte heller inser konsekvenserna av det, utan tror att både vi och jordens ekologiska system snabbt kommer att anpassa sig på samma sätt som ett privat företag anpassar sig efter ändrade förhållande, ter sig Grönland plötsligt som en utomordentlig investering.

 Därför pågår det en kamp mellan bl a Ryssland och Kina om området. USA förhöll sig fram till Trump blev president avvaktande i maktkampen. Obama visste ju att Arktis olja och kol borde stanna där den är. Trump delar inte den åsikten. Hur tänker en person som sätter likhetstecken mellan natur, golfbanor och dollar?

Hur viktiga är isbjörnar och pingviner för honom? Vad vet han om humlor, daggmaskar och mikrober? 

Av Siv Aksila - Onsdag 21 aug 10:11

 

Min närmaste ICA-butik har blivit sämre och sämre med åren. Jag har sett det men samtidigt insett att om jag vill bo kvar i Nyfors som gammal och dessutom ha en närbutik att handla i, så måste jag fortsätta att handla där och ingen annanstans. Och det har jag gjort samtidigt som jag sett att allt fler valt bort den. Jag tror inte att min strategi kommer att hålla längre. Det har tillkommit ytterligare en livsmedelsgigant på Tuna Park.

 Inte för att jag varit där. Sanningen att säga så tycker jag att de stora affärerna är jobbiga att handla i. Att ta sig igenom en av dem är jämförbart med att gå en långpromenad under vilken man måste hålla koll på hela omgivningen. Hitta varorna. Hitta någon som kan ta ner förpackningen från översta hyllan – eller plocka fram den när den ligger längst in i frysen, dit jag inte når – och det är där just de varorna jag föredrar av någon outgrundlig tycks hamna.

Det är mycket enklare att bara ta ”dra maten” till ICA än att sätta sig i bilen för att köra till någon av giganterna.

Alternativet är att börja handla på nätet. Då plockar någon annan fram varorna. Vet denne någon hur jag vill ha potatisen? Fast potatis ska varken vara för stor eller för liten. Den mjöliga får gärna vara större men absolut inte liten. Jag kan inte precisera sådana detaljer när jag beställer.

Om jag nu övergår till att handla enbart de varor jag vill kolla noggrannare i min ICA-butik så kommer den helt säkert att försvinna ännu lite fortare.Av Siv Aksila - Måndag 19 aug 09:38

 

Googlade på perovskit. Ett nytt material att tillverka solceller av. Hittade massor av nya innovationer. Ett litiumbatteri som kan lagra 100 megawattimmar på Hawaii. Andra lösningar av lagringsmöjligheterna som både är lite svåra att beskriva här och ofta lite svåra att förstå. Vi behöver lagringsmöjligheter av den förnyelsebara energin.

Hittar nya innovationer överallt. Hittar genomförda projekt överallt. Förvånansvärt många av dem har gjorts i länder med begränsade – eller till och med mycket begränsade – resurser.

Träd behöver koldioxid. Skogsskövling är därför en av de största orsakerna till att vi får problem med ett varmare klimat. Skogsskövlingen utförs inte alltid i stor skala som i Brasilien och Indonesien; lika ofta handlar det om att en fattig befolkning behöver bränsle till matlagningen. För hundra år sedan var mellan 35 och 40 procent av Etiopiens yta täckt av skog. Nu är det fyra procent. För att förändra detta planterades 350 miljoner träd i Etiopien den 30 juli 2019. Vi får hoppas att det stora flertalet tar sig; samtidigt som skogen förbrukar den koldioxid du släpper ut när du kör bil kan den bli en inkomstkälla för ett fattigt folk.

Solenergi i Marocko. Vindkraftverk i Mexico. Varje dag trillar det ner någon ny hoppingivande information men vi måste ta till vara på den. Se till så att våra politiker styr upp verksamheten i rätt riktning och inte tillåter att vi fortsätter att använda samma föråldrade teknologi som nu, vare sig det gäller bilar eller kärnkraftverk.

Visst finns det hopp. Problemet är att de flesta av oss vill fortsätta att göra allt som vi brukar göra. Alla de som tjänar pengar på olja och kol vill fortsätta att göra det, de vill till och med utöka sina verksamhet. Alla vill hålla på med sitt, även de som tillverkar ohälsosamma eller direkt farliga produkter som tobak, alkohol, godis och vapen. När vapenfabrikanterna får fortsätta finns det givetvis ingen orsak att stoppa konsumtionsindustrin även om den hellre bränner upp kläderna oanvända än ger bort dem.

Politikerna drar sig för att styra upp verksamheten. Det påverkar den heliga tillväxten som är så nödvändig för att hålla väljarna på gott humör.

Och vi konsumenter är inte mycket bättre. I stället för att dra vårt strå till stacken tar vi bilen till jobbet. När den ändå står i garaget blir det billigare – och bekvämare – än att betala månadskortet på bussen. Elbilarna är för dyra för flertalet av oss – alltså fortsätter vi som vanligt. Vi flyger på långresor, åker vattenscouter eller snabba båtar, eller motorcyklar och snöscoutrar, utan den minsta tanke på framtiden. Vi shoppar som aldrig förr, beställer varor från Långtbortistan som sedan returneras när de inte uppfyller måttet, vi fyller redan fulla garderober med billiga kläder tillverkade av barn eftersom de vuxna måste få lite mer betalt. Någon annan ska ta på sig ansvaret.

När vi inte hjälps åt så tar omställningen alldeles för lång tid. Gör din insats. Om inte annat så kan du alltid bidra med pengar till trädplanteringar.

Presentation


Mänskligheten måste lära sig att tänka. Jag försöker

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tänkaren med Blogkeen
Följ Tänkaren med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se