Senaste inläggen

Av Siv Aksila - 3 oktober 2023 19:54

 

Afrika är inte ett land utan en kontinent. Kontinenten behandlas som om de olika staterna vore landskap. Fortfarande – efter en ”självständighetsperiod” som varat i över ett halvt sekel – klarar inte förlagen av att producera något annat än kolonialisternas syn på Afrika. Tyvärr.

Och jag blir förbannad. Utan den historiska bakgrunden är det stört omöjligt att bilda sig en uppfattning om det som händer just nu.

Hur kan man skriva och låta trycka en bok med titeln ”Afrikas historia” år 2022 utan att nämna swahili? Utan att beskriva hur språket utvecklades och varför? Vilken roll det har och har haft? Varför inte hoppa över kapitlet om faraonerna som vi alla matats med i skolböckerna? Och varför ge kolonialismen utrymme? När man inte talar om våldet de utsatte afrikanerna för?

Om vi ska förstå det som händer i Nigeria i nutid måste vi kunna förstå landets historia. Då blir ett av veckans mejl i ”The Conversation” en viktig källa men den informationen undanhålles oss trots att den måste vara allmänt känd hos de som intresserar sig för kontinenten. Intresserar vi oss? Om inte får vi fixa vägarna upp hit genom medelhavet så att de kan berätta.

Jag citerar – lätt redigerat – ett inlägg från den 30 september. ” Storbritannien styrde Nigeria i nära 80 år. Kronan styrde genom vad som kallades indirekt styre. Detta gjorde det möjligt för den koloniala administrationen att styra på avstånd. Den delegerade lokal förvaltning till traditionella myndigheter och inhemska institutioner. Nigeria har över 300 etniska grupper - Hausa, Yoruba, Igbo och Fulani är de viktigaste. Varje grupp har ett eget språk, kultur och traditioner.

Nigeria är också uppdelat längs religiösa linjer. Det är övervägande muslimskt i norr och kristet i söder. Inhemska religioner är spridda över hela landet, med vissa upplever ingen dualism mellan dessa andligheter. Faktum är att denna icke-binära andliga läggning var det som gjorde de kristna och arabiska missionärerna framgångsrika i Afrika.

Ekonomiska skillnader: Den brittiska kronan styrde sina erövrade koloniala territorier genom olika myndighetssystem. Med tiden översattes dessa till olika nivåer av ekonomisk utveckling.

I norr förlitade sig den koloniala regeringen på befintliga politiska strukturer av "centraliserade styrsystem med rykte för sina byråkratiska, administrativa och rättsliga institutioner" - främst reliker från Sokoto islamiska kalifatet i regionen.

I söder kretsade dock den koloniala administrationen kring artificiellt skapade myndigheter. Dessa var vanligtvis i form av warrant chiefs - en infödd ledare vars legitimitet baserades på en order utfärdad av den koloniala regeringen snarare än på folkets kultur och sedvänja.

Dessa olika styrningssystem tilläts betydande autonomi under det koloniala systemet med indirekt styre. Olika nivåer av ekonomisk utveckling började dyka upp, vilket i sin tur skapade ekonomiska skillnader.

Nigeria var tänkt av den koloniala regeringen som ett affärsföretag, inte som en nation. Självständigheten lovade ett nytt Nigeria som gynnade alla nigerianer. Men landet misslyckades med att njuta av "självständighetsögonblicket". Nigerianska ledare som tog över slösade bort de möjligheter som erbjöds av självständighetens vinster för att demontera de ärvda koloniala sprickorna i sina samhällen.”


Och vi tror att vi kan lösa problem utan kunskap? Att utvecklingen bara handlar om affärsmöjligheter? Glöm det!

 Bilden kommer från Pixaby

Av Siv Aksila - 29 september 2023 09:39

 

”Gör mer!” skrek terriern Kristersson före valet. Den nuvarande oppositionen är diskretare men Kristersson vågar inte samarbeta med dem av rädsla för att förlora nästa val. Nu gäller det att visa sig handlingskraftig. Kalla in militären. Påminn honom om Ådalen 1931.

”Fler poliser!” Varifrån ska de komma? När utbildningsplatser står tomma? Modigt att söka dit! ”Hårdare straff!” Fängelserna är redan överfulla. Har det hjälpt? När domarna betyder fler lärlingsplatser till den tunga brottsligheten?

Digitaliseringen ställer till det. Ökar möjligheten att utföra brott. Nya typer av brott. Gör det svårare för polisen att spåra och gripa utförarna. Men det är mer än det herr Gaphals bör tänka på innan han drar sina slutsatser.

Internet finns överallt. Några av de första grejer våra barn får är en padda och en mobiltelefon med Swish. Praktiskt. Särskilt för föräldrar med tomma bankkonton. Via Tik tok och andra sociala medier matas barnen med information om det senaste modet, reklam för kasinospel och annat. Du kan inte titta på idrott utan att se individer med dyrbar utrustning. Har du sett en reklampaus på TV utan reklam för dyra bilar?

När jag och Ulf Kristersson var barn fick vi vänta med att titta på reklam tills vi kunde läsa. Nu behöver barnen bara kunna fästa blicken på TV-rutan. Det är stor skillnad på Bröderna Cartwright och de våldsamma filmer som produceras nu. Visste vi vad judo och karate var? Tveksamt. I alla fall för oss lantisar. Och der våldsammaste spel jag spelade som barn var monopol. 

Våldet har tagit över de digitala medierna. 

Våra barn matas med prylar som de förväntas bli ägare till, inte när de öppnar tidningen som på min tid, utan dygnet runt. Det blir omöjligt att värja sig mot all denna konsumism. Speciellt när föräldrarna inte kan swisha över hur stora summor som helst. När de inte kan sätta in barnbidraget på ett konto avsett för ens framtida behov.

Vad gör man när ens familj inte har råd att åka utomlands ett par gånger om året? Eller inte kan köpa märkesjackan eller skorna? Inte har råd med vare sig A-traktor eller mopedbil? När det knappast finns tillräckligt med mat på bordet för att mätta familjemedlemmarna?

När jag var ung fick vi slita ut jeansen för att få hål i dem. Nu säljs de trasiga. Personer som Klas Eklund, Ulf Bjereld och Katarina Engberg betraktades som sekterister i de kretsar där, för att ta ett exempel, Carl Bildt umgicks. Det talades om vänsterextremism. Nu har grupper som IS, Boko Haram och Al Shabab tagit över.

Men här i Sverige är de ute. Här är det de kriminella gängen som drar till sig de mer extrema sökarna. De nöjer sig inte med att kasta ägg på den amerikanska ambassadörens bil.

När skolans resurser inte räcker till för att göra dem till multimiljonärer innan de fyllt trettio dör de hellre unga. De vill få tillgång till hela prylvärlden nu och på enklast möjligaste sätt.

Att bli rik är det enda som räknas i denna vår värld. Skit samma hur. Och priset? Dö ska vi väl alla göra förr eller senare?


 Bilden kommer från pixaby

Av Siv Aksila - 24 september 2023 10:32

Vaknade tidigt. Gick på toa. Låg och lyssnade på en helikopter som hovrade över området i närmare en halvtimme. Vet att polishelikoptern snurrar omkring ibland för att vara förberedda när något händer men kunde ändå inte låta bli att stiga upp för att kolla om något hänt. Men klockan fem en söndagsmorgon? Hittade inget.

Drack ett glas Proviva som frukost. Sedan ett glas vatten. Och ett till.

När jag skulle gå till sängs i torsdags kändes magen som en uppspärrad ballong – trots att jag inte ätit på flera timmar – samma på morgonen. Drack lite yoghurt till frukost. Kämpade för att klara av att ta mig till källaren (för att hjälpa maken att hänga upp lakanen) och beslutade i all hast att hoppa över resten av morgonens trappspringande.

Viktigare att ta hand om högreven som jag plockat ut ur frysen på kvällen. Inte bästa dagen att göra kalops på.

I går morse plingade det i emaljen när små bajskulor tog sig ut till toastolen. Jag drack vatten, massor av vatten, för att bli lösare i magen men hur bedömer jag den kvantitativt? Magen är fortfarande inte OK. Det har med min galloperation att göra.  Ingen talade om de komplikationer som kunde uppstå och hur de ska hanteras. Frågan är om någon vet.

I stället för att skriva ett ironiskt inlägg om Tidöpartiernas klimatpolitiska timing – ge MSB mindre anslag veckan innan delar av E6:an rasar och samtidigt lägga pengar på att sänka bensinpriserna – kan man förklara att man inte vill bli omvald på ett tydligare sätt? – ojade jag mig över att magen var i olag.

Tala om perspektiv på tillvaron.

Nu blev jag sittande vid mina digitala morgontidningar redan vid sex. Linus Lakso, nominerad till posten som språkrör i MP, tillika Eskilstunabo, har ett inlägg i Dagens ETC, där han skriver att MP behöver förbättra politiken på tre områden. Det har han rätt i men vore det inte bättre att ge förslag på hur den nya politiken ska se ut?

Inte subventionerade leasingbilar, Linus, utan bilpooler utan fasta avgifter. 






Av Siv Aksila - 20 september 2023 11:10

 

Kära Elisabeth Svantesson! Skämtar du? Skulle inte den gröna omställningen vara den kraft som förde Sverige in i framtiden? Jaså inte. Varför inte det? Du tror inte på klimatförändringarna? Trots årets värme i stora delar av världen? Trots bränderna och skyfallen?

Vad kan vi som privatpersoner göra för att minska våra utsläpp av koldioxid? Vi har en fossilbil. Är det någon idé att byta ut den mot en elbil? Nej. De koldioxidutsläpp som görs när bilen tillverkas måste räknas in. Vi kör max 300 – 350 mil per år och har ingen större glädje av lägre bensinpriser. Eller en skrotbilspremie som kräver att vi köper en laddningsbar bil.

Skyll inte på mig. Jag röstade inte fram er. Hade föredragit att reduktionsplikten funnits kvar. Att Sverige fått tillbaka de 38 miljarderna i EU-stöd genom att minska utsläppen av växthusgaser. Att våtmarkerna återställdes. Med mera.

Jag skiter fullständigt i era 2 miljarder till pensionärerna. Jag vill att det ska finnas en framtid för alla världens barn. Även Elon Musks. Om de nu inte envisas med att bosätta sig på Mars.

 Skyll inte på mig!

Av Siv Aksila - 12 september 2023 16:27

 

Satt och läste Dagens ETC. Har haft den digitalt i tre månader nu men önskar tidningen lycka till samtidigt som jag tänker skippa den. Av ungefär samma orsak som jag lämnade flera grupper på Facebook i går. Jag orkar inte längre läsa kommentarer från människor med samma åsikter som jag själv. De är helt enkelt tråkiga.

Dagens tidning innehöll en artikel om vilka grupper som är mest utsatta för risken att bli konspirationsteoretiker. De som anser att kunskap är subjektiv. Jag fick tänka efter. Anser jag att kunskap är subjektiv?

Först svarar jag ja, men det stämmer inte. Fakta är inte subjektiv utan föränderlig. Min uppfattning om fakta förändras ständigt beroende på att ny information tillförs. Det är det jag är ute efter. Ny information.

Ny information innebär att allting blir mycket mer komplicerat men det går inte att lösa svåra problem med bristande kunskaper.

Igår släppte Görrel Espelund, en journalist som skriver för utrikespolitiska institutet, en artikel om kuppen i Niger som beklagar kuppledarnas kritik mot Frankrike. Västvärlden förlorade en viktig allierad i kampen mot jihadisterna i Sahel, skriver hon.

Jag vet inte vilken åsikt jag har om saken men formuleringen fick mig att studsa till. Det är alltså vi här i väst med den förre detta kolonialherren i spetsen som bäst vet hur arbetet mot jihadismen ska bedrivas? Trots att vår strategi bevisligen har misslyckats under ett alldeles för långt tidsintervall? Och de har inte rätt att ifrågasätta kolonialherren som fortfarande har stora ekonomiska förbindelser och militära anläggningar på plats? Jag köper inte det. Jag tror inte heller att vare sig kuppmakarna eller ryssarna har någon bättre lösning men skulle gärna vilja läsa en debatt om hur det skulle gå till. Tror att bättre levnadsvillkor för befolkningen är en bättre väg att gå än den militära.  

Vad har det med Dagens ETC att göra? Ingenting. Tidningen har ett problem. Jag har redan tillgång till SVT-s och TV4-s nyheter, lokaltidningen, en rikstidning och skulle kunna lyssna på radio om och när jag gitte, och behöver inte få mina egna åsikter ältade.

OK. Regeringen Christersson är ett misslyckande för svensk demokrati men jag orkar inte läsa tidningar som hackar på dem som hackspettar utan att bidra med något nytt.

Läste på text-TV att kommunernas värmekraftverk kommer att tvingas chockhöja priserna på grund av högre pris på flis och pellets. Det har snackats om hur viktigt det är att ta hand om resterna som blir kvar efter avverkningarna. Varför ser kalhyggena då ut som de gör? Har inte skogsägarna lyssnat? Varför står den granbarkborreangripna skogen kvar längs cykelvägen till Ärla? Duger den inte till flis?

Varför inte ta upp den diskussionen? Varför inte diskutera vad som kan göras för att underlätta livet på landsbygden? För att ni sitter på era arslen i storstäderna? 


Av Siv Aksila - 9 september 2023 21:03

 

Jag förstår inte. Men det gör jag givetvis. Vi lever i helt olika världar. Tänker helt olika.

Under den här sommaren har vi, min man och jag, cyklat fram och tillbaka till Ärla flera gånger i veckan. Längs cykelvägen som en gång i tiden varit järnväg. Finns det inga andra vägar ni kan cykla på? Frågar min bror. Jo, det gör det. Om vi vill hålla oss på cykelbanorna kan vi cykla till Hällbybrunn via Tuna park och sedan vidare till Torshälla och tillbaka hem. Vi kan ta cykelbanan längs Folkestaleden till Volvo och sedan Mälarbaden och Torshälla. Vi kan cykla över åsen till Stenby och sedan hem via Kronskogen. Vi kan cykla fram och tillbaka till Sundbyholm.

Hela tiden finns biltrafiken där, bredvid cykelbanan.

Vi cyklar alltså till Ärla. Varför? För att uppleva landskapet. Grönskan. Skogen, vattnet som strilar i bäckarna och åkrarna. Småfåglarna som kvittrar, korparna som kraxar, skatorna som skuttar, humlorna som flyttar sig från den ena blomman till den andra. Tussilago, vitsippor, kabbelekor, liljekonvaljer, maskrosor, gulvitrol, fibblor, blåklockor, fler blåklockor, fibblor, prästkragar och baldersbrå, kanadensiskt gullris, jätteloka, lupin, jättebalsamin, rölleka bara för att nämna några. Just nu lyser röda flugsvampar upp dikena.

I juni var det knastertorrt, nu har vattnet fått myggorna att vakna. Det är vatten överallt.

Samma väg och samma upplevelse var gång? Knappast.

Han förstår inte att det är en sak att cykla två kilometer till närbutiken och en helt annan att cykla tre mil ute i naturen.




Av Siv Aksila - 28 augusti 2023 11:08

En artikel i DN retar mig. Här sitter välbetalde ekonomer och ger råd om har ekonomin ska ”höstsaneras”. Har de en susning om hur livet ser ut för de som verkligen behöver råd? Nej.

För det första så är det inte många av de mest utsatta som har råd att betala en prenumeration. Med andra ord: de läser inte DN.

För det andra så bor det stora flertalet i hus från miljonprogrammet. Visst kan du isolera fönstren men det är hyresvärdens uppgift och sålunda något som denne ska bekosta. Betalar du för värmen – ja, då kan det löna sig. Betalar du för vattnet – ja, då kan det löna sig att ta en mindre dusch. Men annars?

En snubbe vid namn Günther Mårder kommer med rådet att köpa en hel årsförbrukning av toapapper om priset är riktigt lågt. Visst men du måste ha plats för alltsammans och ….utgiften får inte gå ut över matinköpen. Mitt råd är att försöka uppskatta hur mycket toapapper som går åt per månad och köpa den kvantiteten när pengarna kommer men att välja en god kvalitet. Chansen att det är extrapris just den dagen är minimal men väntar du finns det kanske inga pengar att köpa något toapapper alls.

Ett annat av hans utomordentligt goda råd är att dela maskindiskmedelstabletterna. Ja, ja, det blir många sparade kronor under ett år, eller?

” Anpassa menyn efter de erbjudanden som butiken har och kolla på jämförelsepriset för att se vad som egentligen är billigast.”

Det låter bra. Först ska du lägga ner tid på att leta redan på erbjudanden, gå till olika affärer för att handla dem, och om du är smart köper du den eller de varorna i den affären men inget annat. Förutsatt att du inte måste handla varor för trehundra eller mer för att få köpa dem. Risken finns då att de andra varorna blir dyrare än i någon av de andra affärerna.

Jag skulle vilja att de där personerna gjorde upp en veckomeny med utgångspunkt från sitt sätt att resonera. En veckomeny där det anges hur mycket tid och pengar som går åt till att jaga erbjudanden, transportera sig hit eller dit.

Varför är det ingen av de här människorna som rekommenderar ärtsoppakorvar? Eller nudlar? Varför inte komma med recept på billig mat baserad på ärtor och bönor som proteinkällor? Mat utan konstiga ingredienser som måste letas upp i specialaffärer?

Ett annat råd som är modernt men som inte tas upp i sådana här sammanhang är: köp begagnat! Grejer som finns i secondhandaffärerna är kvalitetssäkrade – de har använts. Det är inget skräp.



Av Siv Aksila - 27 augusti 2023 18:19

 

Utan tvekan. Det är så här det kommer att gå till. Vi klimatanpassar oss. Byter ut ett litet rör mot ett större. Ett rör som klarar större vattenmassor.

Några hundra meter från det numera ersatta röret står ett område med granbarksborredödade granar översvämmade. De saknar förmågan att ta till vara vattnet. Vattnet rinner inte undan. Så småningom kommer de att ramla omkull. Förhoppningsvis kommer någon/några att få i uppgift att avlägsna träden innan det inträffar en olycka.

Ryssarna dränkte några kvadratkilometer åker i Ukraina. Kriget försvårar möjligheten att odla på resten. Kriget förhindrar att vetet når marknaden.

Torka råder i stora delar av världen. Södra Europa. Östafrika. Kina.

Stora områden odlad jord översvämmas. Sverige. Pakistan. Kina. Kalifornien. Lite överallt.

Stora arealer brinner upp.

Vi kan anpassa oss genom att ersätta potatisen med ris, pasta och annat, nu när potatisen ruttnar bort i åkrarna.  Vi har råd att betala mer för riset. Priset på kött kommer att stiga eftersom fodret blir dyrare.

Vi måste anpassa oss och vi kommer att anpassa oss. Välja billigare alternativ när vi handlar. Underminera de svenska lantbrukarnas ekonomi genom att köpa kött från Brasilien och Argentina. Motivera brassarna att tutta fyr på regnskogen.

Vi anpassar oss. Lika bra att låta människorna i det globala Syd svälta ihjäl. De vill hit och trängas på den svenska arbetsmarknaden. Bli konduktörer så att tågen kan rulla, chaufförer så att transporter av människor och gods fungerar, jobba inom hemtjänsten och ta hand om våra gamla. Sånt har vi inte råd med om vi ska gå med i Nato och skicka JAS Gripen till Ukraina.

Föreslår att Jimmy och Uffe gör nattpass på pendeltågen/bussarna till Tensta och Rinkeby och att Johan och Ebba går nattpass inom äldrevården i Sundbyberg, har hört att de gamla inte lever så länge när de kommer dit så det skulle kanske inte ställa till med alltför mycket elände. Kanske någon av de fyra till och med lär sig något om livet. 

Vi anpassar oss.

Utsläppen av metan och koldioxid – ja, dem låter vi framtiden ta hand om.

 



Skapa flashcards