Direktlänk till inlägg 29 september 2023

Gör mer!

Av Siv Aksila - 29 september 2023 09:39

 

”Gör mer!” skrek terriern Kristersson före valet. Den nuvarande oppositionen är diskretare men Kristersson vågar inte samarbeta med dem av rädsla för att förlora nästa val. Nu gäller det att visa sig handlingskraftig. Kalla in militären. Påminn honom om Ådalen 1931.

”Fler poliser!” Varifrån ska de komma? När utbildningsplatser står tomma? Modigt att söka dit! ”Hårdare straff!” Fängelserna är redan överfulla. Har det hjälpt? När domarna betyder fler lärlingsplatser till den tunga brottsligheten?

Digitaliseringen ställer till det. Ökar möjligheten att utföra brott. Nya typer av brott. Gör det svårare för polisen att spåra och gripa utförarna. Men det är mer än det herr Gaphals bör tänka på innan han drar sina slutsatser.

Internet finns överallt. Några av de första grejer våra barn får är en padda och en mobiltelefon med Swish. Praktiskt. Särskilt för föräldrar med tomma bankkonton. Via Tik tok och andra sociala medier matas barnen med information om det senaste modet, reklam för kasinospel och annat. Du kan inte titta på idrott utan att se individer med dyrbar utrustning. Har du sett en reklampaus på TV utan reklam för dyra bilar?

När jag och Ulf Kristersson var barn fick vi vänta med att titta på reklam tills vi kunde läsa. Nu behöver barnen bara kunna fästa blicken på TV-rutan. Det är stor skillnad på Bröderna Cartwright och de våldsamma filmer som produceras nu. Visste vi vad judo och karate var? Tveksamt. I alla fall för oss lantisar. Och der våldsammaste spel jag spelade som barn var monopol. 

Våldet har tagit över de digitala medierna. 

Våra barn matas med prylar som de förväntas bli ägare till, inte när de öppnar tidningen som på min tid, utan dygnet runt. Det blir omöjligt att värja sig mot all denna konsumism. Speciellt när föräldrarna inte kan swisha över hur stora summor som helst. När de inte kan sätta in barnbidraget på ett konto avsett för ens framtida behov.

Vad gör man när ens familj inte har råd att åka utomlands ett par gånger om året? Eller inte kan köpa märkesjackan eller skorna? Inte har råd med vare sig A-traktor eller mopedbil? När det knappast finns tillräckligt med mat på bordet för att mätta familjemedlemmarna?

När jag var ung fick vi slita ut jeansen för att få hål i dem. Nu säljs de trasiga. Personer som Klas Eklund, Ulf Bjereld och Katarina Engberg betraktades som sekterister i de kretsar där, för att ta ett exempel, Carl Bildt umgicks. Det talades om vänsterextremism. Nu har grupper som IS, Boko Haram och Al Shabab tagit över.

Men här i Sverige är de ute. Här är det de kriminella gängen som drar till sig de mer extrema sökarna. De nöjer sig inte med att kasta ägg på den amerikanska ambassadörens bil.

När skolans resurser inte räcker till för att göra dem till multimiljonärer innan de fyllt trettio dör de hellre unga. De vill få tillgång till hela prylvärlden nu och på enklast möjligaste sätt.

Att bli rik är det enda som räknas i denna vår värld. Skit samma hur. Och priset? Dö ska vi väl alla göra förr eller senare?


 Bilden kommer från pixaby

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards