Direktlänk till inlägg 3 oktober 2023

Afrika är en kontinent - inte ett land

Av Siv Aksila - 3 oktober 2023 19:54

 

Afrika är inte ett land utan en kontinent. Kontinenten behandlas som om de olika staterna vore landskap. Fortfarande – efter en ”självständighetsperiod” som varat i över ett halvt sekel – klarar inte förlagen av att producera något annat än kolonialisternas syn på Afrika. Tyvärr.

Och jag blir förbannad. Utan den historiska bakgrunden är det stört omöjligt att bilda sig en uppfattning om det som händer just nu.

Hur kan man skriva och låta trycka en bok med titeln ”Afrikas historia” år 2022 utan att nämna swahili? Utan att beskriva hur språket utvecklades och varför? Vilken roll det har och har haft? Varför inte hoppa över kapitlet om faraonerna som vi alla matats med i skolböckerna? Och varför ge kolonialismen utrymme? När man inte talar om våldet de utsatte afrikanerna för?

Om vi ska förstå det som händer i Nigeria i nutid måste vi kunna förstå landets historia. Då blir ett av veckans mejl i ”The Conversation” en viktig källa men den informationen undanhålles oss trots att den måste vara allmänt känd hos de som intresserar sig för kontinenten. Intresserar vi oss? Om inte får vi fixa vägarna upp hit genom medelhavet så att de kan berätta.

Jag citerar – lätt redigerat – ett inlägg från den 30 september. ” Storbritannien styrde Nigeria i nära 80 år. Kronan styrde genom vad som kallades indirekt styre. Detta gjorde det möjligt för den koloniala administrationen att styra på avstånd. Den delegerade lokal förvaltning till traditionella myndigheter och inhemska institutioner. Nigeria har över 300 etniska grupper - Hausa, Yoruba, Igbo och Fulani är de viktigaste. Varje grupp har ett eget språk, kultur och traditioner.

Nigeria är också uppdelat längs religiösa linjer. Det är övervägande muslimskt i norr och kristet i söder. Inhemska religioner är spridda över hela landet, med vissa upplever ingen dualism mellan dessa andligheter. Faktum är att denna icke-binära andliga läggning var det som gjorde de kristna och arabiska missionärerna framgångsrika i Afrika.

Ekonomiska skillnader: Den brittiska kronan styrde sina erövrade koloniala territorier genom olika myndighetssystem. Med tiden översattes dessa till olika nivåer av ekonomisk utveckling.

I norr förlitade sig den koloniala regeringen på befintliga politiska strukturer av "centraliserade styrsystem med rykte för sina byråkratiska, administrativa och rättsliga institutioner" - främst reliker från Sokoto islamiska kalifatet i regionen.

I söder kretsade dock den koloniala administrationen kring artificiellt skapade myndigheter. Dessa var vanligtvis i form av warrant chiefs - en infödd ledare vars legitimitet baserades på en order utfärdad av den koloniala regeringen snarare än på folkets kultur och sedvänja.

Dessa olika styrningssystem tilläts betydande autonomi under det koloniala systemet med indirekt styre. Olika nivåer av ekonomisk utveckling började dyka upp, vilket i sin tur skapade ekonomiska skillnader.

Nigeria var tänkt av den koloniala regeringen som ett affärsföretag, inte som en nation. Självständigheten lovade ett nytt Nigeria som gynnade alla nigerianer. Men landet misslyckades med att njuta av "självständighetsögonblicket". Nigerianska ledare som tog över slösade bort de möjligheter som erbjöds av självständighetens vinster för att demontera de ärvda koloniala sprickorna i sina samhällen.”


Och vi tror att vi kan lösa problem utan kunskap? Att utvecklingen bara handlar om affärsmöjligheter? Glöm det!

 Bilden kommer från Pixaby

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards