Direktlänk till inlägg 31 december 2023

Ur dagboken: Nyårsafton

Av Siv Aksila - 31 december 2023 16:21

Snön ligger kvar. Slasket har fryst. Minus fyra nu, halv fyra. Delade en bild av en dörr med årtalet 2024 som händelse på FB. Orkar inte skriva ett blogginlägg. Har försökt flera gånger. Kan inte förklara varför det inte blir bra. Fastnar i något som liknar självömkan men vad har den okända omvärlden för orsak att bry sig om den? Ingen alls.

Jag får svårare och svårare för att stiga upp från sängen eller stolarna. Behöver något att hålla mig i. Jag går inte, jag snubblar framåt. I början på året hade jag inget problem med att gå apoteket – biblioteket – systemet men nu är det jobbigt, för jobbigt. När jag började ta med mig klockan för att hålla redan på hur många gånger jag gått upp och ner för trapporna – tappade räkningen – tog det knappt en kvart att gå fyra gånger, nu tar det lite över en kvart.

Jag märker det. Det är inte bara året som håller på att ta slut. Alldeles för ofta tycker jag att det mesta är lite för jobbigt. Att byta sockor, att byta byxor. Att stiga upp från toalettstolen.

Då och då kör någon förbi på gatan där nere. Det har inte synts en själ på gården under hela veckoslutet. I förrgår smällde någon av en sats smällare, i går gjorde någon om tilltaget, men annars har det varit tyst. Tyst som i graven. För några år sedan började fyrverkerierna på juldagen. Vid den här tiden på nyårsafton pågick fyrverkeriet oavbrutet. Reglerna har skärpts. Fyrverkerier är tillåtna mellan 23.00 och 00.30 Har alla blivit laglydiga eller finns det inga pengar till fyrverkerier?

Om jag skulle skriva en blogg borde den handla om världsläget. Eller något ditåt. Men om jag ska skriva om hur jag tror att framtiden ska se ut så är spådomen om min egen förväntade död den minst negativa. Vi ska alla dö, sa någon i Dödsrelikerna del II, och ingenting är mindre sant.

Hälften av jordens befolkning går till val under 2024. Finnarna väljer president och ledamöter i EU-parlamentet, vi nöjer oss med det sistnämnda. Ungern ska vara ordförande för EU andra halvåret. Bevare mig väl. Såväl Biden som Putin ställer upp för omval – vad händer om Trump kommer tillbaka? Eller det blir någon annan av republikanerna? Biden är för gammal. Borde inte ställa upp. Är ärligt talat bara det minst dåliga alternativet.

Om Trump kommer tillbaka ökar risken för att USA överger både Ukraina och Nato. Putin får fria händer. Hur Trump ställer sig till Israel vet jag inte men Biden har ett problem där. Det är inte längre självklart att alla amerikaner ställer sig på Israels sida och jag tror inte att han klarar av att hantera problematiken, han är för mycket traditionalist. Om han sa till Netanya att nu får det vara nog skulle han öka sina chanser i valet, nu ger han Israel resurser att fortsätta slakten.

Vad händer om USA slutar stödja Ukraina? Om Ungern fortsätter att trilskas? Vinner Putin kommer han att gå vidare till nästa objekt. Får Ukraina tillräckligt med resurser för att fortsätta eskalerar kriget förr eller senare och vi har ett tredje världskrig framför oss.

…och klimatet? 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards