Direktlänk till inlägg 8 mars 2023

Vad är tillväxt?

Av Siv Aksila - 8 mars 2023 10:17

 

Vad är tillväxt? Och hur uppstår den?

Jag åker på motstånd när jag försöker förklara att vi måste minska vår konsumtion för att klara klimatet till och med bland personer som anser sig kämpa för att se Sveriges klimatmål genomförda. Varför? Förmodligen för att vi inte har samma åsikt om hur och varför tillväxt uppstår.

Det är inte så att Erik Thedéen eller någon annan banksnubbe skapar tillväxten. De administrerar den möjligtvis. Skapar inflation genom att släppa ut mer pengar på marknaden – de skapar mer pengar genom att ge lån och regeringarna gör det genom stöd till såväl coviddrabbade företag som till kunder fått sina elräkningar höjda på grund av brist på el. Ingenting av det har egentligen med tillväxt att göra. Inflation är något helt annat.

Tillväxt uppstår när människor producerar varor. Vi använder mänsklighetens samlade kunskap och erfarenhet till att tillverka nyttigheter.  Vi använder därvid en hel del produkter – maskiner, byggnader och annan utrustning som vi tidigare skaffat oss med hjälp av vår samlade kunskap och erfarenheter. I denna kunskap ingår också vår förmåga att använda oss av planetens resurser, bland annat olika energislag och andra råvaror.

Den viktigaste resursen har alltid – i alla tider – ända sedan vi gjorde yxor av flinta – varit den mänskliga arbetskraften. Börja nu inte svamla om robotar för robotar är också ett resultat av mänskligt arbete och kommer att förbli det även om robotarna lär sig att konstruera och tillverka nya robotar.

En av orsakerna till att tillväxten under de senaste seklen varit hög är att vi blivit fler som har arbetat – och i det arbetet ingår också utbildning och utveckling av mänskliga färdigheter.

Befolkningsexplosionen tär hårt på jordens resurser och förändrar det ekologiska systemet på ett icke önskvärt sätt. Den är en fara men forskningen har visat att utvecklingen kommer att vända. Det går inte att slå fast när men den håller på att vända tack vare utbildning och bättre sjukvård.

Den japanska befolkningen har minskat med 3,4 miljoner sedan 2008. Kinas befolkning minskade förra året och den utvecklingen lär fortsätta. Jag tvivlar på att Xi kan göra något åt det. Ryssarna håller just nu på att decimera Ukrainas befolkning och förstör samtidigt sina egen förutsättningar till en framtida ekonomisk tillväxt när de låter unga män slaktas.

Europas och Nordamerikas födelsetal är lågt. Kontinenterna har klarat sig tack vare flyktinginvandringen. En bättre utbildnings- och hälsonivå i de länder som fortfarande kallas fattiga kommer att medföra en minskad befolkningsökning där. Med det följer färre flyktingar norrut.

Befolkningsexplosionen måste stoppas för att det ska vara möjligt att hålla det ekologiska systemet i ett någorlunda vettigt skick. Planetens resurser är inte oändliga. Vi måste dela med oss av dem så att alla får drägliga villkor. Det går inte an att en liten elit flyger som skottspolar, har flera och överstora bostäder, lyxyachter med mera. Hur vi ska skapa en balans som kan tolereras av det stora flertalet är en fråga som måste diskuteras – för det är här upphovet till alla konflikter mellan människor uppstår.

En stor och växande befolkning är en förutsättning för en ständigt ökande tillväxt. Det rimmar dåligt med att planeten snart har nått sin befolkningstopp. Är det meningen att robotar ska stå för tillväxten i framtiden? Vem betalar när inget mänskligt arbete ingår i slutprodukten? Varifrån ska vi ta råvarorna? Om vi alla ska sitta i var sin eldriven bil på sexfiliga motorvägar? Och ha en eller flera bostäder? Turista i rymden?

  Bilden kommer från pixaby 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards