Direktlänk till inlägg 12 juli 2023

En olycka kommer sällan ensam

Av Siv Aksila - 12 juli 2023 11:14

 

En olycka kommer sällan ensam.

I fredags semesterstädade personalen på Finska Hembageriet. I måndags ansökte ägarna om konkurs. Företaget har funnits i 47 år. Nu grubblar min make över varifrån han ska få sitt älskade rågbröd. Suomituopa i Torshälla säljer finskt bröd men transportsträckan från Finland är lång. Brödet är inte riktigt färskt. Ägarna till verksamheten börjar dessutom komma upp i en ålder när de flesta redan har slutat jobba.

Konkursförvaltarna säger sig ha en förhoppning om att kunna hitta en ny ägare men den andra och tredje generationen finnar har vant sig vid onyttigare bröd.

Jag är från Blekinge. Mitt hastigt utkastade förslag om att vi lika gärna kunde flytta dit som inom Eskilstuna fick i gång honom. Han vill verkligen dig och började spåna om allt möjligt. Som att han inte skulle kunna få tag på älsklingsbrödet. Sett som hinder är det avskaffat. Vi har bröd för några veckor framöver men sedan får han anpassa sig.

Men det var inte bara finska hems konkursansökan som lämnades in i måndags. Erdogan gav med sig. Turkiet ska – efter att ha förödmjukat svensk demokrati och lagstiftning – ratificera Sveriges Natoansökan. Om Turkiet varit en demokrati – som Sverige – torde han inte ha kunnat ta det som en självklarhet att så ska ske utan att ha diskuterat med var och en av parlamentarikerna. Som när Magdalena Andersson blev tvungen att förhandla med ”vilden”. Det är en av de detaljer som skiljer Sverige från Turkiet. Och som skiljer Ungern och Polen från Sverige.

Italien styrs av en högerallians. Risk finns att Spanien hamnar i samma sits framöver. I land efter land tar högerkrafterna över. Och Sverige ska bli stolt Natomedlem. Låta främmande trupper agera från Gotland. Och dessutom ska vi gilla det. Trots att ingen vet vem som intar Vita Huset 2025.

För att förstå världen måste man kunna se världen ur motståndarens perspektiv. Jag menar inte att Putin hade någon som helst orsak till att attackera Ukraina. Eller Tjetjenien. Eller Georgien. Det är sjuttonhundratalstänk och helt oacceptabelt.

Nato borde ha lagts ner samtidigt med Warszawapakten. I stället växte Nato och fortsätter att växa. Det kallas försvarspakt men ärligt talat: Är det inte dess ledande stat – USA – som stått för flest angreppskrig efter andra världskriget? Flertalet har ägt rum utan FN:s stöd och från mitt perspektiv är det FN som avgör vad som bör göras, inte USA:s presidenter (det går för övrigt att ifrågasätta om de är demokratiskt valda).

Jag kan förstå om Putin, Xi och Modi med flera presidenter både i Afrika och Latinamerika betraktar Nato med andra ögon. Det går att ifrågasätta den demokratiska andan hos flertalet av dessa presidenter – liksom Erdogans och Orbans – men ser vi på problemet ur deras synvinkel spelar det här med demokrati mindre roll. Att vi inte gillar herrarna i fråga sär betydelselöst.  

Konfliktrisken trappas hela tiden upp. I något läge kommer Putin att ha värvat tillräckligt mycket supportrar för att dra i gång det tredje världskriget. Och det drabbar inte bara oss, det kommer också att förhindra nödvändiga åtgärder för att stoppa klimatförändringarna.


 bilden kommer från pixaby

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards