Direktlänk till inlägg 13 juli 2023

Är det globala väst osåbart?

Av Siv Aksila - 13 juli 2023 14:54

 

Vad vet jag om BRICS? Inte mycket. Googlar. Nej, det var inte väskor jag letade efter. Så mycket vet jag. BRICS informationsportal? Hinner i stort sett bara öppna sidan innan det dyker upp en varning för manipulering. Släcker den.

Första gången jag läste om BRIC – Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – uppfattade jag det som om ekonomerna buntade ihop en rad länder med hög tillväxt och goda förutsättningar för att kunna följa utvecklingen där separat. Det är länge sedan nu och information är dessvärre färskvara.

Som informell samarbetsorganisation har BRIC funnits sedan 2006. Då träffades länderna i St Peterburg. Sedan ett möte i Kina 2011 tillhör också Sydafrika gruppen. De fem länderna har tillsammans över 3 miljarder medborgare.

När den här gruppen bildades hade samtliga länder en god tillväxtpotential, stora befolkningar och goda råvarutillgångar. Kina befann sig i ett expansivt skede och har sedan dess blivit världens näst största ekonomi; kineserna har också satsat stort på utlandsinvesteringar, särskilt i Afrika. De är nu en betydelsefull internationell aktör.

Ryssarnas internationella engagemang är av äldre datum. De skördar nu frukterna av Sovjetunionens engagemang i bland annat Sydafrika och Mocambique. Det stöd som gavs till olika befrielserörelser gagnar dem väl. De har också gamla relationer till Lula da Silva, Brasiliens president.

Sjunkande råvarupriser gör att intresset för BRICS tycks ha gjort att organisationen gått under radarn men det verkar som om något håller på att hända. Väst stirrar sig blind på tillväxtfaktorer men det kan finnas annat som håller ihop det här gänget. Det kan också finnas andra som kan vara intresserade av att hitta andra allierade än ett inte särskilt intresserat Väst.

Det som fick mitt intresse för BRICS att vakna var en artikel från The Conversation ” I den framväxande världsordningen är det nu fler som vill gå med i BRICS, delvis som en motmakt till ’väst’. ArgentinaSaudiarabien och på senare tid Etiopien har uttryckt stort intresse för att bli medlemmar. ”

I början på millenniet gick det hyfsat för Etiopien men de senaste årens inbördeskrig har underminerat ekonomin och lett till att presidenten Abiy Ahmed blivit av med den hjältegloria fredspriset gav honom i väst. Det är därför inte egendomligt om han vänder sig till BRICS-gruppen. Kineserna har tidigare byggt bland annat byggt ut flygplatsen i Addis Abeba. Etiopien har tidigare haft goda relationer till Ryssland. 

Utöver de redan befintliga BRICS-länderna kan det finnas andra som är intresserade av ett ökat motstånd mot västs globala hegemoni. Auktoritära och korrupta regimer som finner det enklare att förvandla medborgarna till kanonmat än att lösa de problem som fattigdom och klimatförändringar åstadkommer.

Iran har befunnit sig i den kyla väst placerat landet i länge. Kontakter mer Ryssland finns; ryssarna använder drönare byggda i Iran i sin stridsföring mot Ukraina. Hur stor militär potential har landet?  Vet ej. Just nu är Irans ledare Ebrahim Raisi på rundresa i Afrika. Han har varit i Kenya och Uganda och ska vidare till Zimbabwe.

Väst har en benägenhet att alltid, i alla lägen, se verkligheten från sin horisont och aldrig försöka sätta sig in i hur motståndarna tänker. Det kan vara farligt.

Den fina bilden av vår blå planet kommer som vanligt från Pixaby

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards