Direktlänk till inlägg 27 juli 2023

Bränna Koranen? Vilket trams!

Av Siv Aksila - 27 juli 2023 09:40

Bränna koranen? Tocket trams!

Men så är det inte heller svenska medborgare som gör det. Paludan hotades med utvisning från Sverige efter sina provokationer – han är dansk – ansökte om svenskt medborgarskap och fick det eftersom hans mor var svenska. Men inte heller övriga tycks vara svenskar. Dras uppehållstillstånden in ligger de risigt till. Är det med hopp om att migrationsverket ska ta hänsyn till det som de provocerar sina landsmän?

Rent allmänt, sett ur yttrandefrihetssynpunkt, tycker jag att det är bra att vi kan ansöka om tillstånd att bränna religiösa skrifter men jag ser ingen mening med att göra det. Vem vinner på provokationerna?  

Själv är jag ateist. Jag går inte ut på gatorna och skriker om det. Jag skriver inte ens om det. Jag kräver inte att ni anpassar er efter min åsikt. Det är helt meningslöst. Vilket inte minst utvecklingen i Ryssland under Sovjettiden visar. Religionen segrade. Tyvärr. Varför?

Sverige är ett sekulariserat samhälle. Hur hamnade vi där?

Efter andra världskriget fick vi bättre jobb. Bättre bostäder. Bättre levnadsstandard. Utbildningssystemet utvecklades. Fler fick hopp om en god framtid. Fram till åttiotalet ökade jämlikheten. Det var under den perioden Sverige blev sekulariserat.

Om tanken med spektaklet vore att minska religionens inflytande krävs således helt andra åtgärder. Som ateist påverkar jag sekulariseringen i samhället bäst genom att rösta i de allmänna valen.

Utvecklingen i Östeuropa gör att jag inte tror på agitation. Och även om jag rent generellt anser att aktivt religiösa människor är ett egoistiskt pack som inte kan göra något för andra människor om de inte får hävda den egna godheten, så låter jag dem hålla på.

Min bibel slet jag av pärmarna på och kastade i pappersåtervinningen. Helt i lönndom. Utan att tala om det för någon.

Resten av poesin står kvar i bokhyllan. Jag läser några sidor i någon av dem då och då.

”Vi bodde högst upp i huset

För att få den rätt fallhöjden.

Alla som hoppade dog.

Alla som hoppades självdog.”

Kristina Lugn 1948 - 2020



 
 
Göran

Göran

27 juli 2023 14:10

Håller helt med. Att bränna böcker, vilka de än må vara, är att spotta yttrandefrihet och religionsfrihet rakt i ansiktet. Då talar man om att man inte tycker att alla har rätt att tro på vad de själva vill. Att ens egen tro (eller brist på tro) är den enda rätta vägen. Minns inte vem som sa det men klokskap hade den som sa; "Där man bränner böcker bränner man också, förr eller senare, även människor!"
Syftet med att bränna koraner kan ju bara vara en vilja att förolämpa, nedvärdera och provocera de som tror på böckernas ord. Och det stride mot hela den värdegrund jag fick med mig hemifrån när jag växte upp!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Siv Aksila

27 juli 2023 15:30

Konfrontation leder bara till bråk.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards