Direktlänk till inlägg 26 juli 2023

Afrika

Av Siv Aksila - 26 juli 2023 12:51

 

I morgon, 27/7, inleds ett toppmöte mellan ryska och afrikanska ledare i St Petersburg. Förhoppningsvis kommer massmedia att flika in någon liten rapport om detta bland rapporterna om bränderna i Grekland.

Tack vare The Conversation – ett flöde av mejlbaserade artiklar som jag numera har tillgång till – har jag fått en del information om vad som ska, eller snarare bör, avhandlas under detta möte.

Kriget i Ukraina ställer till det för de stora importörerna av spannmål, solrosolja och gödsel.

Matpriserna i Nigeria har stigit med 25%, vilket är två och en halv procent högre än den sammanlagda inflationen i landet under samma period. För att ni ska få en uppfattning av hur allvarligt läget är citerar jag en av artiklarna:

”Uppgifter som sammanställts av World Economic Forum visar att det genomsnittliga nigerianska hushållet spenderar cirka 56% av sin inkomst på mat. Det är det högsta i världen.

Tre andra afrikanska länder som spenderar en hög andel av inkomsten på mat är Kenya (46,7%), Kamerun (45,6%) och Algeriet (42,5%). Däremot spenderar USA, Storbritannien, Kanada och Australien 6,4%, 8,2%, 9,1% respektive 9,8%.”

Under de gångna veckorna har stora protester ägt rum i Kenya. Regeringens svarade med att ta bort ett avverkningsstopp på skog med motiveringen att det skulle skapa jobb – effekten blir snarare en förvärrad torka. Fler projekt liknande svenska Vi-skogen skulle däremot förbättra läget.

De åtgärder som vidtagits av Nigerias regering tycks vara av det administrativa slaget.

Och det är inte bara matpriserna som ökar utan också priset på gödsel. En fyrdubbling av priset leder till att bönderna inte har råd att använda tillräckligt med gödsel för att nå samma storlek på skördarna – vilket leder till högre priser på exempelvis majs.

Ovanpå det har en långvarig torka drabbat Östafrika.

Ett annat ärende som säkerligen kommer upp i St Petersburg är Wagnergruppernas aktiviteter i Afrika. ”Wagners legosoldater har en betydande närvaro i Centralafrikanska republiken, Tchad, Libyen, Mali och Sudan. De har anklagats för grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna och exploatering av naturresurser. I mars 2022 deltog de, tillsammans med lokala styrkor, i massakern på cirka 500 personer samt våldtäkter och tortyr. Fler övergrepp av Wagnergruppens styrkor har rapporterats i det pågående inbördeskriget i Sudan.”

Hittills har Prigozjins anhang stärkt diktaturerna och undergrävt demokratierna, konflikterna har blivit svårare, oskyldiga civila har mördats, naturresurser har kommit Ryssland till del och försvårat afrikanernas möjlighet att få investeringar från annat håll än Kina. Frågan är om Putin ger Prigozjin fortsatt mandat att härja i Afrika. Han lär knappast ha resurser att mitt under pågående krig avsätta ryska reguljära trupper för att bekämpa terrorism i Afrika.

Trots tidigare löften om en förändring exporterar Ryssland i nuläget sju gånger mer än det importerar från Afrika, något som också kommer att diskuteras i St Petersburg.

Men här borde även ledarna för Sverige och EU, liksom övriga Natomedlemmar, tänka efter. Om vi någonsin ska få ett slut på massdrunkningarna i Medelhavet måste levnadsförhållandena i Afrika förbättras. Framtidshopp är det enda som kan få slut på flykten från kontinenten. Som det låter på debatten skulle man kunna tro att våra politiska ledare uppfattar befolkningen i Syd som självmordsbenägen.

Ett initiativ som skulle kunna gynna också oss vore att förbättra tillgången till el. Sol och vind har de gott om.

Bilden är hämtat från Pixaby

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Siv Aksila - Lördag 27 april 13:35


  På nyheterna sa de att kriget i Gaza förorsakat 37 miljoner ton rasmassor. Uträknat på 100 lastbilar per dag kommer det att ta 14 år att frakta bort alltsammans. Hur är det i Ukraina? Kan de ens hålla redan på nollorna? Alltsammans måste byggas ...

Av Siv Aksila - Torsdag 25 april 19:35

Trött. Jag är så trött att jag vill lägga mig ner och gråta eller ställa mig och skrika vid minsta motgång, trots att det inte finns några motgångar som motiverar att jag gråter eller skriker. Allting flyter på alldeles oförskämt bra. Förmodligen h...

Av Siv Aksila - Fredag 19 april 21:05

Aftonbladet 20240418 Delar av Stora barriärrevet utanför Australiens kust riskerar att dö efter månader med rekordvarmt havsvatten. ”Från februari 2023 till april 2024 har signifikant korallblekning dokumenterats på både norra och södra hal...

Av Siv Aksila - Tisdag 9 april 09:25

Leverans från ICA Maxi. Skönt att slippa gå runt på stengolvet och plocka ihop varorna. Skönt att slippa bära dem tre trappor upp. Alltså värt de 149,50 det kostar. Men… Förra gången hade plockarna spridit frysvarorna så att de låg i olika...

Av Siv Aksila - Måndag 25 mars 09:20

Min man har inte fått sin deklarationsblankett. Han har inget bank-id och är beroende av koderna för att kunna göra deklarationen. Kollar hos Skatteverket. Blanketten skulle ha varit här den 15 mars. Frågar varför den inte kommit på chatten. Det gå...

Ovido - Quiz & Flashcards