Alla inlägg den 30 juni 2023

Av Siv Aksila - 30 juni 2023 13:38

 

Hjärnsläpp, skulle jag vilja kalla mitt nuvarande tillstånd men det är inte riktigt sant. Hettan gör sitt till, inte tu tal om den saken, den försvårar logistiken i hjärnkontoret. Det finns lite för mycket som måste sorteras, gås igenom och arkiveras. Dessutom måste beslut tas om vad som ska användas av den information som ramlar in.

Greta Thunberg och Margot Wallström med flera högt uppskattade personer, befinner sig i Ukraina med uppgiften att utvärdera krigets effekter på miljön. Något som aldrig tidigare gjorts. Allra minst under Vietnamkriget när napalm regnade ner från himlen.

EU diskuterar möjligheten till att använda ”frusna” ryska pekuniära tillgångar för återuppbyggnaden av Ukraina. Också nytt.

Ryssarnas krig mot Ukraina ställs inför ett helt annat tänk än det som präglat all tidigare krigföring. Resonemanget är nytt. Möjligheterna också. Jag hoppas att världssamfundet kan genomföra åtminstone en del av alla dessa intentioner. Det skulle i hög grad motverka möjligheterna att genomföra liknande attacker – ett återvändande till sjutton och artonhundratalets tänkande – i framtiden.

Nytänkandet behövs.

Några andra som fått något att grubbla över är de statsledare i Afrika som anlitat Wagnergrupper för att lösa interna problem med terrorgrupper, för närvarande ett dussintals länder. De har utgått från att trupperna har Putins stöd. Legosoldater från Wagnergruppen har som ett exempel, funnits i Centralafrikanska republiken sedan 2018 då regeringen där kom överens med Moskva om att byta ryskt militärt stöd och vapen mot gruvkoncessioner. Numera deltar de i strider.

Hur kommer dessa afrikanska ledare att agera nu, när Prigozjin inte längre har Putins stöd? Och hur kommer det att bli med de utlovade gruvkoncessionerna?

 fotot av den ukrainska flaggan har jag lånat från Pixaby

Ovido - Quiz & Flashcards