Alla inlägg den 17 maj 2022

Av Siv Aksila - 17 maj 2022 10:19

 

Vi måste ta hand om varandra. Vi måste ta hand om den gamla tanten eller farbrorn i samma trappuppgång eller i huset bredvid men det räcker inte på långa vägar. Vi måste ta hand om varandra internationellt.

Det betyder visserligen att vi måste lägga näsan i blöt och komma med åsikter som inte uppskattas; vi måste kunna tala om för grannen att här i Sverige vänder man inte mitt på gatan och att hur varmt eller kallt det än är så stänger av motorn efter en minut; vi måste kunna kritisera grannarnas beteende men i det större perspektivet måste vi också kunna tala om för Erdogan att kurder har mänskliga rättigheter.

Just nu är en annan herre – eller grupp av herrar – ett än större problem. Putin och hans kompisar. Vi måste inte bara få slut på kriget i Ukraina, vi måste också få deras efterträdare som ledare för Ryssland och hela det ryska folket att förstå hur omodernt deras resonemang är.

Hur knepigt det än blir måste vi försöka förklara för det ryska folket att vi inte betraktar dem som fiender. Fienden är i stället den ohöljda reaktionära nationalism som Putin & Co representerar.

Storföretagen lämnar Ryssland, ett efter ett. EU diskuterar stopp för införsel av rysk olja. Om det bara vore möjligt skulle gaskranarna stängas. Visst. Det är bra. Ju mer olja och gas som stannar kvar i jordens innandöme desto bättre är det. På sikt kan inte ryssarna försörja sig på fossila bränslen. Det är en självklarhet.

Likväl måste ryssarna fortsätta att leva. Om väst underminerar deras köpkraft och tvingar fram en outhärdlig situation kommer ingen ryss någonsin att kunna förstå att vi inte ser dem som fiender.

Ju längre sanktionerna pågår, ju svårare det blir för den enskilde ryssen, desto fler kommer att se oss som fiender. Då riskerar vi att stå inför en situation liknande den i Tyskland före Hitlers maktövertagande.

Då är vi fiender. Och vi har inte råd med fiender.

Ukraina har rätt till sitt territorium. Ukraina måste byggas upp igen efter. Ukrainarna måste få läka sina sår. Men också såren i Ryssland måste läkas. Våra politiker borde sätta sig ner och resonera om hur vi hjälper den ryska ekonomin att växa efter kriget. Det är bara så vi uppnår fred i världen. 

Bilden kommer från pixaby

Ovido - Quiz & Flashcards