Alla inlägg den 23 maj 2022

Av Siv Aksila - 23 maj 2022 15:56

 

Kfast håller på att renovera en av sina fastigheter på Östra Åsgatan. Ingen nyhet – de har hållit på med arbetet länge nu, jag tror att jag skrivit om den i en tidigare blogg – som en sista fas i arbetet reser man nu upp ställningar runt fastigheten.

Ska den målas om eller är det ett utbyte av takpannor som ska utföras? Låt oss hoppas på ett takarbete.

Takpannorna behöver bytas ut. Taket ser ganska risigt ut. Att hoppas på solpaneler är antagligen att hoppas lite för mycket trots att läget är perfekt. Nu hoppas jag på att det är taket som ska åtgärdas men av ett helt annat skäl. En av ventilerna är för närvarande bostad till en fågelfamilj.

-          Talgoxar, säger min man men jag tror snarare att det är ett blåmespar som insett det perfekta läget. Blåmesen är lite mindre. Avståndet är lite för stort för en korrekt bedömning.

Talgoxen/blåmesen flyger flitigt ut och in genom ventilgallret. Vi har sett den i flera dagar och hoppas att den blir klar med sitt fortplantningsuppdrag innan arbetet påbörjas. Eller att det är ett takarbete som planeras.

Att jobbarna – eller rättare sagt arbetsledningen – inte tar hänsyn till fågellivet såg vi för några år sedan.

Fastighetens gård är taket på ett garage. Taket renoverades. Troligen läckte vatten in i garaget. De träd som planterats på denna gård/detta tak hade växt sig lite för stora och höggs ner. Ingen hänsyn togs till att en skata byggt sitt bo i ett av träden. Tvärtom. När skatan försökte rädda situationen genom att flytta till ett av de kvarvarande träden höggs också det ner. Panik utbröt i skatfamiljen.

Från köksfönstret såg vi hela händelseförloppet.  Vi led med skatfamiljen.

Om fasaden ska målas har talgoxen/blåmesen inte en chans.




Ovido - Quiz & Flashcards