Alla inlägg den 27 maj 2022

Av Siv Aksila - 27 maj 2022 09:53

 

Människan är mänsklighetens största tillgång. Ändå dör en av oss i svält var 48:e sekund. Under de senaste åren har det antal människor som hotas av brist på mat fördubblats från 135 miljoner människor till 276 miljoner. En halv miljon svälter.

Kriget i Ukraina förvärrar det hela. Tack vare att ryssarna tagit över hamnstäder och blockerar hamnen i Odessa kan inte de lagrade skördarna skeppas ut. Att Ukraina har den ryska spårvidden på rälsen, 85 mm bredare än de europeiska, är ännu ett hinder. En stor del av de åkrar som såddes i höstas har inte kunnat skördas. Bönderna som arbetar på fälten riskerar sina liv. Vidare stoppar kriget produktionen och leveranserna av gödningsmedel.

Krig har alltid varit en av huvudorsakerna till svält. Det gäller än idag. Längre än så har mänskligheten inte kommit.

Svältande – eller felnärda – barn får men för livet. Barnet som ligger i sin mammas mage får men för livet när hon inte får den näring som hon behöver. Vi vet att det kommer att begränsa barnets förmågor i framtiden. Spår av svälten leder till fattigdom i generationer.

Två faktorer gör att den tekniska utvecklingen gått snabbt under de senaste två hundra åren. Mat och utbildning.

Vi som lever i den rikare delen av världen har kunnat äta oss mätta och på att vi efter hand fått tillgång till de näringsämnen en individ behöver. Jag skriver ”de senaste tvåhundra åren” väl medveten om att det är först nu, under min livstid, som behoven tillgodosetts någorlunda fullt ut.

Det har blivit bättre men fortfarande får en stor del av mänskligheten inte tillgång till de näringsämnen som behövs. Det gäller inte bara de som svälter, det gäller också de som inte får en näringsmässigt fullgod kost.

Under samma tid har en utbildningsexplosion ägt rum. Vi har gått från ett samhälle med begränsad läskunnighet till ett samhälle där förmågan att hantera datorer är en förutsättning. Människans intellektuella förmågor styr samhället.

För min generation var åttaårig grundskola ett minimum. Vi tillhör den första generation för vilken fortsatt utbildning var tillgänglig, dock icke självklar. Nu är det snarare tvärtom. Nu krävs det utbildning för att klara livhanken.

På samma sätt som vi fick en bra start på livet genom att våra mammor fått en fullvärdig kost, får våra barnbarn en bra start på livet därför att deras föräldrar utbildat sig. De nya ”ledarna” – vare sig de leder företag, organisationer eller är politiker – tillhör en högt utbildad elit.

Kunskapsevolutionen är här. Dess förutsättning var demokrati och en förutsättning för demokratin är mätta magar. Desperata människor handlar inte långsiktigt.

Tillräcklig och nyttig föda, kunskap och lärande, gör att människan är mänsklighetens största tillgång. Vi misshushållar med våra resurser när vi inte uppfyller målen i Agenda 2030.

Hur många nobelpristagare skulle ha kommit från Afrika om afrikanerna fått samma förutsättningar som européer och nordamerikaner?








Ovido - Quiz & Flashcards