Alla inlägg den 27 augusti 2023

Av Siv Aksila - 27 augusti 2023 18:19

 

Utan tvekan. Det är så här det kommer att gå till. Vi klimatanpassar oss. Byter ut ett litet rör mot ett större. Ett rör som klarar större vattenmassor.

Några hundra meter från det numera ersatta röret står ett område med granbarksborredödade granar översvämmade. De saknar förmågan att ta till vara vattnet. Vattnet rinner inte undan. Så småningom kommer de att ramla omkull. Förhoppningsvis kommer någon/några att få i uppgift att avlägsna träden innan det inträffar en olycka.

Ryssarna dränkte några kvadratkilometer åker i Ukraina. Kriget försvårar möjligheten att odla på resten. Kriget förhindrar att vetet når marknaden.

Torka råder i stora delar av världen. Södra Europa. Östafrika. Kina.

Stora områden odlad jord översvämmas. Sverige. Pakistan. Kina. Kalifornien. Lite överallt.

Stora arealer brinner upp.

Vi kan anpassa oss genom att ersätta potatisen med ris, pasta och annat, nu när potatisen ruttnar bort i åkrarna.  Vi har råd att betala mer för riset. Priset på kött kommer att stiga eftersom fodret blir dyrare.

Vi måste anpassa oss och vi kommer att anpassa oss. Välja billigare alternativ när vi handlar. Underminera de svenska lantbrukarnas ekonomi genom att köpa kött från Brasilien och Argentina. Motivera brassarna att tutta fyr på regnskogen.

Vi anpassar oss. Lika bra att låta människorna i det globala Syd svälta ihjäl. De vill hit och trängas på den svenska arbetsmarknaden. Bli konduktörer så att tågen kan rulla, chaufförer så att transporter av människor och gods fungerar, jobba inom hemtjänsten och ta hand om våra gamla. Sånt har vi inte råd med om vi ska gå med i Nato och skicka JAS Gripen till Ukraina.

Föreslår att Jimmy och Uffe gör nattpass på pendeltågen/bussarna till Tensta och Rinkeby och att Johan och Ebba går nattpass inom äldrevården i Sundbyberg, har hört att de gamla inte lever så länge när de kommer dit så det skulle kanske inte ställa till med alltför mycket elände. Kanske någon av de fyra till och med lär sig något om livet. 

Vi anpassar oss.

Utsläppen av metan och koldioxid – ja, dem låter vi framtiden ta hand om.

 



Ovido - Quiz & Flashcards